Pstrokata zapiekanka groszkowa

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Takie zapiekanki świetnie sprawdzają się u mnie jako przekąska na imprezy (np. sylwestra). Wymagają minimum pracy (korzystam z gotowego ciasta francuskiego), można je podzielić na porcje i jeść nawet na stojąco! 🙂

Porcje 3
Czas przygotowania 70 min

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 300-350g)
  • 400-450g groszku mrożonego (1 opakowanie)
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • sok z ½ cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy, bazylii, oregano
  • 250-300g brukselki (można pominąć i np. użyć więcej pomidorków cherry, albo zastąpić papryką, cukinią czy batatami)
  • 250g pomidorków cherry
  • opcjonalnie: 2 łyżki wegańskiego parmezanu (np. z nerkowców i płatków drożdżowych) lub płatków drożdżowych albo ⅓ kostki wegańskiej fety
  • do podania: ostry sos (np. sriracha) lub keczup

Instrukcje

  • Groszek gotujemy ok. 8 minut od zagotowania wody. Odcedzamy.

    Pstrokata zapiekanka groszkowa

  • Groszek wsypujemy do garnka, dodajemy mleko roślinne, płatki drożdżowe (można pominąć), czosnek, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Blendujemy na gładką masę.

    Pstrokata zapiekanka groszkowa

  • Brukselkę i pomidorki cherry myjemy i kroimy na połówki.

    Pstrokata zapiekanka groszkowa

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je pastą groszkową.

    Pstrokata zapiekanka groszkowa

  • Na paście groszkowej układamy brukselkę (lub inne warzywa) i pomidorki cherry. Z wierzchu możemy posypać wegańskim parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę na 50 minut.

    Pstrokata zapiekanka groszkowa

  • Upieczoną tartę kroimy na kawałki. Polecam podać ją z ostrym sosem (u mnie sriracha) lub keczupem. Smacznego!

    Pstrokata zapiekanka groszkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close