Pstrokata zapiekanka groszkowa

Takie zapiekanki świetnie sprawdzają się u mnie jako przekąska na imprezy (np. sylwestra). Wymagają minimum pracy (korzystam z gotowego ciasta francuskiego), można je podzielić na porcje i jeść nawet na stojąco! 🙂
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 300-350g)
- 400-450g groszku mrożonego (1 opakowanie)
- ½ szklanki mleka roślinnego
- sok z ½ cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy, bazylii, oregano
- 250-300g brukselki (można pominąć i np. użyć więcej pomidorków cherry, albo zastąpić papryką, cukinią czy batatami)
- 250g pomidorków cherry
- opcjonalnie: 2 łyżki wegańskiego parmezanu (np. z nerkowców i płatków drożdżowych) lub płatków drożdżowych albo ⅓ kostki wegańskiej fety
- do podania: ostry sos (np. sriracha) lub keczup
Instrukcje
-
Groszek gotujemy ok. 8 minut od zagotowania wody. Odcedzamy.
-
Groszek wsypujemy do garnka, dodajemy mleko roślinne, płatki drożdżowe (można pominąć), czosnek, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Blendujemy na gładką masę.
-
Brukselkę i pomidorki cherry myjemy i kroimy na połówki.
-
Piekarnik rozgrzewamy do 180st C. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce do pieczenia. Z wierzchu smarujemy je pastą groszkową.
-
Na paście groszkowej układamy brukselkę (lub inne warzywa) i pomidorki cherry. Z wierzchu możemy posypać wegańskim parmezanem. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę na 50 minut.
-
Upieczoną tartę kroimy na kawałki. Polecam podać ją z ostrym sosem (u mnie sriracha) lub keczupem. Smacznego!