udostępnij
cookmode
image_6483441(20)

Pasta z pieczonego kalafiora

Na pewno już kiedyś pisałam, że pieczenie wyzwala w kalafiorze najlepszy smak. Dzięki temu z pieczonego kalafiora bardzo prosto jest coś wyczarować. Na przykład takie smarowidło do chleba. 🙂

image_6483441(20)

Składniki

½ główki kalafiora (ok. 500g)
3 łyżki oliwy
⅓ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
2 łyżki tahini albo masła orzechowego (albo porządna garść nerkowców)
1-2 ząbki czosnku (dla czosnkożerców 2)
sok z ¼ cytryny
ok. 6 łyżek wody
do dekoracji: chlust oliwy, przyprawy do posypania (zatar albo oregano, papryka w proszku słodka lub wędzona, pistacje, orzechy włoskie albo płatki migdałów)

Instrukcje

1
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
2
Kalafiora dzielimy na różyczki, rozkładamy na blaszce lub w naczyniu do zapiekania. Polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
3
Upieczonego kalafiora blendujemy z tahini, czosnkiem, sokiem z cytryny i dodatkową łyżką oliwy. Dodajemy wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie 6 łyżek wody).
7A96012E-9C3B-4ED3-B23C-459A65DA5FD2
4
Pastę przekładamy do miseczki i przystrajamy z wierzchu oliwą, przyprawami i orzeszkami. Zajadamy z pieczywem lub warzywami. Smacznego!
8F4F1EE3-272B-407E-9969-E7B337F61FAC
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode