Wiosenny, kolorowy ryż z warzywami
Ryż z warzywami w niemal wszystkich kolorach tęczy. Smaku nadają mu imbir, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawa curry i ostra papryka.
Jeśli szukasz więcej przepisów na wegańskie dania z ryżem, polecam Ci najpopularniejszy przepis na blogu – tofu z cukinią rach-ciach, klasyczny ryż z brokułem, marchewką i tofu, ryż smażony z warzywami (w tym kapustą pekińską), ryż na zielono-żółto, najprostszy buddha bowl z kremowym sosem z tahini oraz proste domowe curry.
Składniki
- 200-250g ryżu
- 1 główka brokuła (500g)
- 2 średnie marchewki
- ½ pęczka rzodkiewki
- ½ puszki kukurydzy (można dać całą)
- 1 tofu (można pominąć, szczególnie jeśli damy więcej kukurydzy)
- ⅓ pora albo niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości połowy dużego palca
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru albo 1 łyżka syropu klonowego/z agawy
- 5 łyżek oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- po ⅓ łyżeczki: curry, kurkumy, ostrej papryki w proszku (ostrą paprykę można zastąpić 1-2 łyżeczkami ostrego sosu np. sriracha)
Instrukcje
-
Ryż gotujemy według instrukcji, w czasie gotowania nie mieszamy go. Po ugotowaniu odlewamy wodę i umieszczamy ponownie ryż w garnku, przykrywamy - dzięki temu ryż będzie bardziej kleisty.
-
Warzywa myjemy i kroimy: brokuła na malutkie kawałki, marchew w talarki, rzodkiew w ćwiartki, pora w talarki (lub cebulę w kostkę). Imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kostkę.
-
Na patelni na nieco wyższym gazie (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy brokuła i marchewkę, smażymy przez 5 minut mieszając.
-
Na patelnię dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pora/cebulę i rzodkiewki. Zmniejszamy moc panika (u mnie do szóstki). Smażymy 3 minuty mieszając.
-
Zgarniamy warzywa na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 1 minutę. Wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, mieszamy całość.
-
Dorzucamy starte na tarce imbir i czosnek oraz chili w proszku lub ostry sos, mieszamy całość. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny i cukier (lub syrop klonowy/z agawy), mieszamy. Na koniec doprawiamy curry, kurkumą i ostrą papryką i mieszamy z ryżem.