Udon z brokułem i pieczarkami w kremowym sosie
Mięsisty azjatycki makaron przygotowany ze smażonym brokułem, pieczarkami i tofu w kremowym sosie z dodatkiem mleczka kokosowego. Wszystko razem tworzy ciekawy miks konsystencji i smaków.
Składniki
- 400g makaronu udon wstępnie ugotowanego (2 paczki,jest pakowany w 200g opakowania) ALBO 150g makaronu udon suchego
- 100-150ml mleczka kokosowego (¼-⅓ puszki)
- ½ brokuła
- 250g pieczarek
- 1 kostka tofu (180g)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- po podania: 2 łyżeczki sezamu białego, czarnego lub miksu (można pominąć albo posypać danie szczypiorkiem lub listkami kolendry)
Instrukcje
-
Brokuła kroimy na malutkie różyczki. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kosteczkę lub inne kształty.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy różyczki brokuła, smażymy 5 minut mieszając co jakiś czas. Brokuła zgarniamy na boki patelni, pośrodku wlewamy 1 łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy pieczarki, zostawiamy na 1 minutę, mieszamy i znów zostawiamy na 1 minutę.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Pieczarki i brokuła zgarniamy na boki, na środek patelni wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 1 minutę, mieszamy. Ponownie robimy miejsce pośrodku patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek, posypujemy przyprawą curry. Wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy, mieszamy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy zawartością patelni.
-
Ugotowany makaron mieszamy z sosem z warzywami. Danie można opcjonalnie posypać sezamem. Smacznego!
Przepyszne 😀 bardzo dziękuję za przepis.
Dałam całego brokuła
Warzyw nigdy za dużo :D! Miło mi to słyszeć, pozdrawiam! 🙂