Udon z brokułem i pieczarkami w kremowym sosie

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

,

Mięsisty azjatycki makaron przygotowany ze smażonym brokułem, pieczarkami i tofu w kremowym sosie z dodatkiem mleczka kokosowego. Wszystko razem tworzy ciekawy miks konsystencji i smaków.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 400g makaronu udon wstępnie ugotowanego (2 paczki,jest pakowany w 200g opakowania) ALBO 150g makaronu udon suchego
  • 100-150ml mleczka kokosowego (¼-⅓ puszki)
  • ½ brokuła
  • 250g pieczarek
  • 1 kostka tofu (180g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • po podania: 2 łyżeczki sezamu białego, czarnego lub miksu (można pominąć albo posypać danie szczypiorkiem lub listkami kolendry)

Instrukcje

  • Brokuła kroimy na malutkie różyczki. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kosteczkę lub inne kształty.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy różyczki brokuła, smażymy 5 minut mieszając co jakiś czas. Brokuła zgarniamy na boki patelni, pośrodku wlewamy 1 łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy pieczarki, zostawiamy na 1 minutę, mieszamy i znów zostawiamy na 1 minutę.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Pieczarki i brokuła zgarniamy na boki, na środek patelni wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 1 minutę, mieszamy. Ponownie robimy miejsce pośrodku patelni, wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte imbir i czosnek, posypujemy przyprawą curry. Wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy, mieszamy. Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy zawartością patelni.

    Udon z brokułem i pieczarkami w kremowym sosie

  • Ugotowany makaron mieszamy z sosem z warzywami. Danie można opcjonalnie posypać sezamem. Smacznego!

    Udon z brokułem i pieczarkami w kremowym sosie

Komentarze:

  1. Przepyszne 😀 bardzo dziękuję za przepis.
    Dałam całego brokuła

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Warzyw nigdy za dużo :D! Miło mi to słyszeć, pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close