Makaron z papryką i tofu

Czy tofu nadaje się tylko do dań azjatyckich? A nie, bo do makaronu w stylu włoskim też. A tofu warto jeść, bo jest bogate w biało i składniki mineralne. Przepis z gatunku – roboty mało, a smacznego jedzenia dużo ;).

Porcje 4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 300-350g makaronu (u mnie orkiszowy fusilli, można taki dostać w Lidlu)
  • 1 kostka tofu naturalnego (lub z dodatkiem bazylii)
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 9-10 połówek pomidorów)
  • 2 papryki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula czerwona lub zwykła żółta
  • ⅓-½ natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich (można pominąć lub w zamian dać cząber)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)

Instrukcje

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, ja mój makaron orkiszowy świderki gotowałam 9 minut, bez soli.
  • Paprykę i pomidory myjemy, cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie pióra. Paprykę na pół, a następnie w cienkie paski. Pomidory w kostkę. Czosnek w cienkie półplasterki lub przeciskamy przez praskę. Tofu kruszymy rękami ido miseczki, w razie potrzeby pomagając sobie ubijaczką do ziemniaków albo widelcem. Suszone pomidory kroimy w plasterki lub na mniejsze kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i paprykę i smażymy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) przez ok. 8 minut, mieszając.
  • Na patelnię dodajemy czosnek, mieszamy z warzywami. Dodajemy tofu i mieszamy zawartością patelni. Dodajemy pomidory świeże oraz suszone. Dodajemy przyprawy: słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz, zioła (oregano, bazylię, zioła prowansalskie), mieszamy. Dusimy około 7 minut.
  • Dolewamy wody (i opcjonalnie dodajemy tahini/musu kokosowego) lub mleka roślinnego i dusimy kolejne 3 minuty do zgęstnienia sosu.
  • Łączymy makaron z sosem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy całość i serwujemy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close