„Letni bigos” – smażona młoda kapusta z suszonymi pomidorkami
Młodą kapustę lubię za to, że jest miękka i delikatna. To sprawia, że jest wyjątkowo smaczna. A jednocześnie przygotowuje się ją dużo szybciej i prościej niż „starą” kapustę, bo łatwo się ją kroi.
Poniższy przepis może stanowić warzywny element obiadu – smażoną kapustę podaj wówczas z ziemniaczkami (lub kaszą gryczaną) i jakimś strączkiem (u mnie smażona ciecierzyca z przyprawami). Ale możesz też podać ją z chlebem na kolację, jako „letni bigos”.
Składniki
- 1 głowa młodej kapusty (1-1,3 kg)
- ½-¾ słoika suszonych pomidorków w zalewie (wraz z olejem)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, soli
- po ½ łyżeczki: pieprzu ziołowego, curry, pieprzu
- do podania: chleb/ziemniaki (1kg)/kasza gryczana (200-250g przed gotowaniem), 400g ciecierzycy, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka srirachy, ½ łyżeczki ostrej papryki lub innych przypraw, ew. szczypiorek lub koperek
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i siekamy, czosnek siekamy drobno. Kapustę opłukujemy, rozchylając liście. Kapustę kroimy na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę siekamy cienko, pomijając twardy trzon.
-
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju-zalewy z suszonych pomidorków. Wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek oraz przyprawy, mieszamy i smażymy 1 minutę.
-
Na patelnię dodajemy młodą kapustę. Ja dałam połowę i przesmażyłam ją 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Kiedy zmniejszyła objętość, dodałam drugą połowę posiekanej kapusty. Smażymy 15 minut, mieszając co jakiś czas.
-
W międzyczasie suszone pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli kapustę chcesz podać jak ja - z ciecierzycą i chlebem, ciecierzycę wrzuć na 2 łyżki oleju rozgrzanego na patelni, dodaj sos sojowy, srirachę i ew. ostrą paprykę i smaż 5 minut mieszając.
-
Suszone pomidorki dodaj do usmażonej kapusty. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub innymi przyprawami.
-
Smażoną młodą kapustę podawaj z chlebem (albo ugotowanymi ziemniaczkami lub kaszą gryczaną) i źródłem białka - u mnie smażona ciecierzyca. Całość można posypać posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!