Kanapki z żółtym smarowańcem z nerkowców i szparagami

Składniki

, ,

Danie

Kategorie specjalne

Urocze kanapki w cudownych kolorach. Z żółtym smarowańcem z nerkowców, pomidorem i podsmażonymi szparagami. Idealne na późną wiosnę i lato!

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 100g nerkowców (¾-⅘ szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • po ⅓ łyżeczki: słodkiej papryki, soli, pieprzu
  • 1 mały ząbek czosnku (można użyć ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego)
  • 2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny)
  • ⅓ szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 2 bajgle (albo bułki lub chleb)
  • ½ pęczka szparagów (ok. 250g)
  • 1 pomidor
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Instrukcje

  • Nerkowce (w szklance lub misce) zalewamy ciepłą wodą na kilka godzin (u mnie ok. 5h) albo wrzątkiem na 0,5h.

    Kanapki z żółtym smarowańcem z nerkowców i szparagami

  • Odlewamy wodę z moczenia nerkowców. Nerkowce przesypujemy do naczynia do blendowania (ja używam blendera ręcznego). Dodajemy mleko roślinne, sok z cytryny, czosnek i przyprawy i blendujemy na gładki serek do smarowania.

    Kanapki z żółtym smarowańcem z nerkowców i szparagami

  • Szparagi myjemy i odcinamy od nich ok. ¼ twardych końcówek (końcówki wyrzucamy). Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wsypujemy szparagi i smażymy 5 minut, obracając je kilka razy przez ten czas.

    Kanapki z żółtym smarowańcem z nerkowców i szparagami

  • Bajgle (lub inne pieczywo) smarujemy żółtym serkiem z nerkowców. Na serek kładziemy plastry pomidora, a na nie podsmażone szparagi. Kanapki dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!

    Kanapki z żółtym smarowańcem z nerkowców i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close