Kanapki z żółtym smarowańcem z nerkowców i szparagami
Urocze kanapki w cudownych kolorach. Z żółtym smarowańcem z nerkowców, pomidorem i podsmażonymi szparagami. Idealne na późną wiosnę i lato!
Składniki
- 100g nerkowców (¾-⅘ szklanki)
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- po ⅓ łyżeczki: słodkiej papryki, soli, pieprzu
- 1 mały ząbek czosnku (można użyć ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego)
- 2 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny)
- ⅓ szklanki mleka roślinnego lub wody
- 2 bajgle (albo bułki lub chleb)
- ½ pęczka szparagów (ok. 250g)
- 1 pomidor
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oleju do smażenia
Instrukcje
-
Nerkowce (w szklance lub misce) zalewamy ciepłą wodą na kilka godzin (u mnie ok. 5h) albo wrzątkiem na 0,5h.
-
Odlewamy wodę z moczenia nerkowców. Nerkowce przesypujemy do naczynia do blendowania (ja używam blendera ręcznego). Dodajemy mleko roślinne, sok z cytryny, czosnek i przyprawy i blendujemy na gładki serek do smarowania.
-
Szparagi myjemy i odcinamy od nich ok. ¼ twardych końcówek (końcówki wyrzucamy). Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wsypujemy szparagi i smażymy 5 minut, obracając je kilka razy przez ten czas.
-
Bajgle (lub inne pieczywo) smarujemy żółtym serkiem z nerkowców. Na serek kładziemy plastry pomidora, a na nie podsmażone szparagi. Kanapki dekorujemy listkami świeżej bazylii. Smacznego!