Azjatycki makaron z papryką i tofu

Uroczy z wyglądu i pełen smaku makaron w stylu azjatyckim. Kolorów nadają mu papryka, marchew i szczypiorek, a źródłem białka jest tofu.
Bardzo polecany na lunch albo do poczęstowania znajomych czy rodziny :).
Składniki
- 300g makaronu typu azjatyckiego (suchego, może być też zwykłe spaghetti!) lub 400g makaronu wstępnie ugotowanego
- 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (2x180g)
- 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona)
- 2 duże marchewki
- 4-5 ząbków czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 5-6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy lub cukru trzcinowego)
- 4 łyżki soku z cytryny (z ok. ½-⅔ cytryny)
- 2 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- opcjonalnie: 1-2 łyżki srirachy lub ½-¾ łyżeczki płatków chili/ostrej papryki w proszku
- ½ szklanki wody
- ⅓ pęczka szczypiorku
- 4 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie do podania: 1 limonka lub ½ cytryny
Instrukcje
-
Tofu kroimy na paseczki. Umytą paprykę i umytą, obraną marchewkę kroimy: marchewkę w cienkie słupki, paprykę na cienkie paski.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu. Smażymy przez 4 minuty do zezłocenia tofu. Przesypujemy do miski.
-
Na tą samą patelnię dolewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę. Smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy 2 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy nieco moc palnika (do piątki). Słupki warzyw smażymy przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Powinny stać się miękkie, delikatnie zbrązowieć, będą pięknie pachnieć.
-
W międzyczasie (kiedy warzywa się smażą), gotujemy makaron - suchy albo wstępnie ugotowany (ja użyłam pszennego makaronu ramen, pakowanego po 200g, który wystarczyło gotować 2-3 minuty).
-
Przygotowujemy składniki na sos. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przesypujemy do miseczki lub kubka, wlewamy sos sojowy, syropu z agawy, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, opcjonalnie srirachę lub ostrą paprykę w proszku, mieszamy widelcem. Dolewamy ½ szklanki wody i ponownie mieszamy energicznie widelcem.
-
Na patelnię z podsmażoną, miękką papryką i marchewką dodajemy usmażone wcześniej tofu oraz ugotowany makaron. Zalewamy całość sosem, mieszamy przez kilkanaście sekund i wyłączamy palnik.
-
Makaron z papryką, marchewką i tofu przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można go podać z ćwiartką limonki lub kawałkiem cytryny i skropić sokiem.
-
Smacznego i na zdrowie!