Azjatycki makaron z papryką i tofu

Uroczy z wyglądu i pełen smaku makaron w stylu azjatyckim. Kolorów nadają mu papryka, marchew i szczypiorek, a źródłem białka jest tofu.

Bardzo polecany na lunch albo do poczęstowania znajomych czy rodziny :).

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 300g makaronu typu azjatyckiego (suchego, może być też zwykłe spaghetti!) lub 400g makaronu wstępnie ugotowanego
  • 2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (2x180g)
  • 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • 2 duże marchewki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub z agawy lub cukru trzcinowego)
  • 4 łyżki soku z cytryny (z ok. ½-⅔ cytryny)
  • 2 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki srirachy lub ½-¾ łyżeczki płatków chili/ostrej papryki w proszku
  • ½ szklanki wody
  • ⅓ pęczka szczypiorku
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie do podania: 1 limonka lub ½ cytryny

Instrukcje

  • Tofu kroimy na paseczki. Umytą paprykę i umytą, obraną marchewkę kroimy: marchewkę w cienkie słupki, paprykę na cienkie paski.

    Azjatycki makaron z papryką i tofu

  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy tofu. Smażymy przez 4 minuty do zezłocenia tofu. Przesypujemy do miski.

    Azjatycki makaron z papryką i tofu

  • Na tą samą patelnię dolewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy marchewkę. Smażymy 4 minuty. Dodajemy paprykę, smażymy 2 minuty. Patelnię przykrywamy pokrywką, zmniejszamy nieco moc palnika (do piątki). Słupki warzyw smażymy przez 10-15 minut, mieszając co jakiś czas. Powinny stać się miękkie, delikatnie zbrązowieć, będą pięknie pachnieć.
  • W międzyczasie (kiedy warzywa się smażą), gotujemy makaron - suchy albo wstępnie ugotowany (ja użyłam pszennego makaronu ramen, pakowanego po 200g, który wystarczyło gotować 2-3 minuty).

    Azjatycki makaron z papryką i tofu

  • Przygotowujemy składniki na sos. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przesypujemy do miseczki lub kubka, wlewamy sos sojowy, syropu z agawy, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, opcjonalnie srirachę lub ostrą paprykę w proszku, mieszamy widelcem. Dolewamy ½ szklanki wody i ponownie mieszamy energicznie widelcem.
  • Na patelnię z podsmażoną, miękką papryką i marchewką dodajemy usmażone wcześniej tofu oraz ugotowany makaron. Zalewamy całość sosem, mieszamy przez kilkanaście sekund i wyłączamy palnik.

    Azjatycki makaron z papryką i tofu

  • Makaron z papryką, marchewką i tofu przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można go podać z ćwiartką limonki lub kawałkiem cytryny i skropić sokiem.

  • Smacznego i na zdrowie!

    Azjatycki makaron z papryką i tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close