udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogórki po azjatycku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250-300g ogórków (u mnie 5 małych ogóreczków gruntowych)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny (albo po 1 łyżce każdego z tych dwóch)
2 łyżki oleju sezamowego/sojowego albo po prostu rzepakowego/oliwy
1 łyżka cukru trzcinowego/syropu klonowego/z agawy/miodu
1 ząbek czosnku
⅓-½ świeżej papryczki (można pominąć)
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku/płatków chili
1 łyżka sezamu

Instrukcje

1
Umyte, nieobrane ogórki kroimy - ja pokroiłam je w słupki.
2
W miseczce mieszamy łyżką wszystkie składniki marynaty: sos sojowy, ocet/sok z cytryny, olej, cukier/syrop/miód, przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek, opcjonalnie pokrojoną świeżą papryczkę chili i ostrą paprykę w proszku/płatki chili.
3
Ogórki mieszamy z marynatą w miseczce i odstawiamy do przegryzienia - najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Ogórki puszczą sok i na dnie miski pojawi się więcej płynu. Mieszamy go z ogórkami, podlewając nim ogórki. Nadmiar można wykorzystać np. do polania ryżu serwowanego w towarzystwie ogórków po azjatycku (może to być bowl: ryż, tofu, ogórki i ew. inne warzywa), albo po prostu wypić po skonsumowaniu ogórków.
4
Ogórki przed podaniem posypujemy sezamem - opcjonalnie sezam można przyprażyć przez kilka minut na suchej patelni (bez oleju), wówczas mieszamy i pilnujemy, aby sezam się nie przypalił.
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode