udostępnij
cookmode
Marchewka marynowana w soku z pomarańczy

Marchewka marynowana w soku z pomarańczy

Pyszna, soczysta, słodko-słono-kwaśna krótko marynowana marchew. Wyjątkowo apetyczny dodatek do kanapki, burgera, sałatki czy buddha bowl.

A jeśli szukasz innych pomysłów na chrupiące marynowane warzywa, sprawdź przepis na marynowaną białą rzodkiew, różowe rzodkiewki lub ogórki po azjatycku.

Marchewka marynowana w soku z pomarańczy

Składniki

2 średnie marchewki lub 1 duża
½ dużej pomarańczy albo 1 mniejsza pomarańcza (⅓ szklanki soku)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka syropu klonowego/syropu z agawy/ ew. cukru trzcinowego
opcjonalnie: 1 łyżka oleju sezamowego

Instrukcje

1
Marchewkę kroimy w paseczki za pomocą obieraczki do warzyw albo obieraczki typu julienne (jak u mnie) albo kroimy w inny sposób na bardzo cienkie paski lub talarki.
2
Składniki marynaty mieszamy: ok. ⅓ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (może być też kupny sok), 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżeczka syropu i opcjonalnie 1 łyżka oleju sezamowego. Paseczki marchewki umieszczamy w marynacie przelanej do miski i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie warto kilkukrotnie przemieszać paseczki marchewki tak, aby każdy choć trochę czasu spędził zanurzony w marynacie.
3
Piklowane paseczki marchewki zjadamy na kanapce, w sałatce albo solo. Resztkę marynaty można użyć ponownie - ja wlałam ją do smażonego na patelni na łyżce oleju tofu i dodałam dodatkową łyżkę sosu sojowego.
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Warzywizm
Zamknij Cookmode