Fasolka szparagowa po chińsku

Niezwykle aromatyczna alternatywa dla fasolki szparagowej z zasmażką. Ugotowaną fasolkę podsmażamy krótko z imbirem, czosnkiem i chińską przyprawą pięciu smaków. Podaj ją jako przystawkę, dodatek do dania, albo z ryżem. Możesz też zjeść ją z kromką dobrego chleba na kolację.
Wskazówki:
Jeśli nie masz przyprawy pięciu smaków ani przyprawy kuchni chińskiej (gotowe mieszanki przypraw, które kupisz w większych sklepach, sklepach kuchni świata, w intenercie), możesz skomponować własną mieszankę. Zajrzyj, co masz w zapasach spośród następujących mielonych przypraw: anyż, koper włoski, cynamon, pieprz syczuański, goździki, ew. pieprz, kolendra, kmin rzymski, kurkuma, i zrób ich miks, łącznie 1 łyżeczkę.
Inne polecane przepisy:
- Fasolka szparagowa z kokosową zasmażką
- Żółte curry z fasolką szparagową
- Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
- Makaron azjatycki z fasolką szparagową
- Sycąca sałatka z fasolką szparagową i bobem
Składniki
- 350-400g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
- 2 łyżki oleju sezamowego (albo z orzeszków ziemnych/sojowego, albo rzepakowego)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru długości ½ kciuka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżka syropu (klonowego lub z agawy), cukru lub miodu
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków albo przyprawy kuchni chińskiej (albo skomponuj własny miks spośród mielonych przypraw: anyż, mielony koper włoski, cynamon, pieprz syczuański, goździki, ew. kolendra, kmin rzymski, kurkuma)
- opcjonalnie: ⅓ łyżeczki płatków chili albo ostrej papryki w proszku
- do podania: 1 łyżeczka sezamu
Instrukcje
-
Fasolkę szparagową wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości, około 15 minut. Odcedzamy i odsączamy porządnie na sitku, dajemy jej chwilę, żeby przeschnęła. W międzyczasie imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na rozgrzaną patelnię (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) wlewamy 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego, ale możesz też użyć innego). Wrzucamy ugotowaną fasolkę szparagową i smażymy przez 2 minuty. Dorzucamy starte na tarce imbir i czosnek i smażymy 1 minutę mieszając. Dodajemy przyprawę 5 smaków (albo przyprawę kuchni chińskiej, albo własnoręcznie skomponowany miks) i ewentualnie płatki chili, mieszamy.
-
Na patelnię wlewamy sos sojowy i syrop (albo cukier) oraz 1-2 łyżki wody, mieszamy całość i po 1-2 minutach zdejmujemy z palnika.
-
Fasolkę podajemy posypaną sezamem. Można ją podać jako przystawkę, dodatek do dania, z ryżem itp. Smacznego!