udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fasolka szparagowa z zasmażką – wegańska, zdrowsza wersja

Czy fasolki szparagowej z zasmażką można nie kochać? Dla mnie to smak dzieciństwa, a fasolka była jednym z niewielu warzyw (poza ziemniakami i kalafiorem, również z zasmażką), które zgadzałam się jeść jako dziecko. Bo muszę się przyznać, że byłam dzieckiem wyjątkowo wybrednym do jedzenia, i cała rodzina podejmowała nadludzkie wysiłki, żeby znaleźć potrawy, które byłam skłonna jeść.

Wracając do fasolki z zasmażką – przygotowanie jej wegańskiej, nieco zdrowszej i ciekawszej w smaku alternatywy to bułka z masłem (tyle że bez bułki i bez masła :)). Ja wcinam ją jako samodzielne danie na kolację lub podaję jako dodatek (np. do burgerów) na obiad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

½ kg fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
2 łyżki mąki kokosowej* lub mielonego siemienia lnianego (bardziej polecam mąkę kokosową)
2-3 łyżki oleju (u mnie kokosowy, może być też rzepakowy, słonecznikowy)
½-1 łyżeczka przyprawy curry
½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

1
Od fasolki szparagowej odcinamy końcówki. Zagotowujemy wodę w większym garnku (około 1,5l wody). Jeśli używamy zielonej fasolki i zależy nam, żeby zachowała intensywny kolor - do wody dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Do gotującej się wody wrzucamy opłukaną pod bieżącą wodą fasolkę. Gotujemy ją 8-15 minut do momentu, kiedy osiągnie preferowaną przez nas miękkość i odcedzamy na sitku.
2
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali). Na patelnię wsypujemy mąkę kokosową lub siemię lniane oraz wszystkie przyprawy i prażymy 2 minuty. Po tym czasie dodajemy olej i mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia. Zasmażka gotowa.
3
Fasolkę albo wsypujemy na patelnię i mieszamy z zasmażką albo wykładamy do miski/na talerze i polewamy zasmażką.

Uwagi

*Mąka kokosowa - mąka, a w zasadzie proszek wytwarzany z suszonego, mielonego miąższu kokosowego. Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik i na długo daje uczucie sytości. Ma małą zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny. W smaku jest naturalnie słodka i pachnie kokosem. Mąka ta jest coraz łatwiej dostępna w sklepach - znajdziecie ją w Biedronce na półkach ze zdrową żywnością (produkty Natura Food), w wielu hiper- i supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach z produktami kuchni międzynarodowej i oczywiście w internecie. Można jej użyć jako zasmażki (jak w tym przepisie), panierki (np. do kotletów sojowych, burgerów), w wypiekach (uwaga - mąka kokosowa chłonie dużo płynów, więc trzeba szukać przepisów z jej wykorzystaniem i pilnować proporcji), do obtaczania pralinek, do posypania owsianki itp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode