Panierowane plastry cukinii
Plastry cukinii w wegańskiej panierce, smażone na rumiano i podane z sosem. Robi się je szybko, świetnie smakują z sosem.Plastry cukinii w wegańskiej panierce, smażone na rumiano. Robi się je szybko i prosto, świetnie smakują z sosem.
Składniki
- 1 średnia cukinia (ok. 350-380g)
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy + 1 łyżka
- ½ szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- po ½ łyżeczki: przyprawy curry, ziół prowansalskich (albo: suszonej kolendry, oregano, suszonej natki pietruszki)
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, ewentualnie ostrej papryki w proszku
- kilka łyżek oleju do smażenia (np. rzepakowy)
Instrukcje
-
Cukinię myjemy i kroimy na ok. 1 cm plastry.
-
W miseczce o płaskim dnie mieszamy mąkę z ciecierzycy z przyprawami, wodą i oliwą. Mieszamy widelcem albo trzepaczką, do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 4 łyżki oleju do smażenia. Plastry cukinii zanurzamy w cieście z obu stron, a następnie wrzucamy na patelnię kilka-kilkanaście plastrów cukinii, pozostawiając między nimi 2-3 cm odstępy (będziemy je smażyć w 2-3 turach na patelni). Smażymy po około 3 minuty, po czym przewracamy na drugą stroną - najlepiej za pomocą dwóch silikonowych lub drewnianych łopatek kuchennych - i dosmażamy z drugiej strony 2,5 minuty.
-
Smażone plastry cukinii można podawać jako przystawkę, element obiadu czy kolacji. Komponując posiłek, podaj ją ze źródłem węglowodanów (np. ziemniaczkami, pieczywem czy kaszą) oraz źródłem białka (np. prażoną ciecierzycą, wegańskimi kiełbaskami, tofu). Plastry cukinii pysznie będą smakowały podane z sosem na bazie wegańskiego majonezu (np. sos czosnkowy, albo sos majonezowy z chili). Smacznego!