udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry z fasolką szparagową, papryką i pomidorami

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250g ryżu
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
700-750g fasolki szparagowej
2 papryki (u mnie żółte)
3-4 pomidory (albo 1 puszka pomidorów)
1 cebula
3 łyżki żółtej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
do podania: szczypiorek, natka pietruszki lub świeża kolendra, sezam biały lub czarny

Instrukcje

1
Fasolkę myjemy, ścinamy końcówki, kroimy na pół i gotujemy na średnim gazie (szóstka bez przykrycia, piątka z przykryciem) do miękkości, ale nie za długo (u mnie około 13 minut). Gotujemy także ryż do podania, według instrukcji na opakowaniu / instrukcji gotowania danego rodzaju ryżu.
2
Umyte papryki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory kroimy w kostkę, cebulę w pióra.
3
W woku, na dużej patelni lub ewentualnie w garnku rozgrzewamy na średnim ogniu (szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty. Dorzucamy paprykę i smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy 3 minuty.
4
Dodajemy 3 łyżki pasty curry i mieszamy. Wlewamy sos sojowy i mleczko kokosowe, wsypujemy sypkie przyprawy - curry w proszku i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i zagotowujemy danie. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową.
5
Curry podajemy z ryżem, najlepiej posypane zieleniną (posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki albo listkami świeżej kolendry), można dodatkowo posypać sezamem. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode