Makaron ze smażonym bakłażanem, papryką i kukurydzą
Makaron z podsmażonymi warzywami i błyskawicznym w przygotowaniu sosem. Dużo warzyw, sos doprawiony od serca. Chyba zatęskniłam do takich smaków, bo zrobiłam go dwa razy w przeciągu dwóch tygodni, a to nie zdarza mi się często.
Szukasz innych pomysłów na wegańskie makarony? Na szybki obiad zrób makaron w 15 minut. Jeśli lubisz kremowe smaki, skosztuj makaronu z soczewicą w mleczku kokosowym albo kalafiorowego sosu alfredo. Pazura w postaci bardziej intensywnego smaku makaronowi nadaje dodatek suszonych pomidorów, a polecam też przepis na makaron z tofu i szpinakiem. A jeśli preferujesz prostotę, wybierz po prostu spaghetti tofu bolognese.
Składniki
- 400g makaronu (u mnie fusilli pełnoziarnisty)
- 1 średni bakłażan
- 2 papryki
- 1 czerwona cebula (można zastąpić żółtą)
- ½ słoiczka suszonych pomidorów w zalewie (ok. 9 połówek i 4 łyżki oleju z zalewy)
- ½ puszki kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. ¾ małego słoiczka)
- 4 łyżki tahini
- ⅔ szklanki wody
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
- ⅓ łyżeczki papryki ostrej
- ⅓ łyżeczki papryki wędzonej (można pominąć)
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki soli
Instrukcje
-
Bakłażana kroimy w plastry, a potem na mniejsze kawałki, obsypujemy solą i zostawiamy na sitku na 10 minut. W tym czasie puści nieco soku, co pozbawi bakłażana goryczki. Po 10 minutach opłukujemy bakłażana z soli i soku pod bieżącą wodą.
-
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją (ja mój gotowałam 10 minut).
-
Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę, paprykę na niewielkie kawałki. Czosnek siekamy drobno. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a suszone pomidorki kroimy w paseczki. Na patelni na średniej mocy (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów. Wrzucamy bakłażana i cebulę. Smażymy 5 minut mieszając.
-
Dolewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy czosnek i paprykę. Smażymy 4-5 minut, mieszając. Na patelnię dodajemy przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, ostrą i ew. wędzoną paprykę, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Wsypujemy odsączoną kukurydzę i pokrojone suszone pomidorki. Wlewamy ocet balsamiczny. Mieszamy całość. Wlewamy 3-4 łyżki wody, mieszamy. Sprawdzamy bakłażana i paprykę - jeśli jest taka potrzeba, trzymamy je jeszcze chwilę na palniku, można zmniejszyć nieco gaz (do piątki).
-
W miseczce mieszamy koncentrat pomidorowy, tahini i wodę (może być woda z gotowania makaronu) dopóki ie stworzą sosu o gładkiej konsystencji. Makaron mieszamy z sosem z koncentratu pomidorowego i tahini, a następnie mieszamy z warzywami. Dodajemy posiekaną zielenię - natkę pietruszki albo bazylię i podajemy. Smakuje na ciepło i na zimno!