udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z cukinią

Przepis na cały gar dania z królową polskiego lata – fasolką szparagową. Podajemy z dobrym pieczywem, ziemniaczkami lub ryżem. I jest super.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1kg fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
1kg świeżych pomidorów (u mnie malinowe)
1 średniej wielkości cukinia (u mnie żółta)
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (można pominąć lub dać mniej)
1 łyżeczka curry w proszku (lub innej mieszanki przypraw np. mieszkanki do ziemniaków) lub 1 łyżeczka kolendry suszonej lub 1 łyżeczka kuminu
3 łyżki tahini/musu kokosowego/masła orzechowego (dla kremowej konsystencji, u mnie tahini) ALBO ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego (dla intensywniejszego pomidorowego smaku)
2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
do podania: 1 pęczek szczypiorku, 200g suchego ryżu lub chleb

Instrukcje

1
Jeśli danie chcemy podawać z ryżem, ryż gotujemy według instrukcji.
2
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy same końcówki, kroimy na połówki. Zagotowujemy wodę i gotujemy fasolkę 10-15 minut do momentu, kiedy osiągnie preferowaną przez nas miękkość, odcedzamy.
3
Pomidory myjemy i kroimy. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na drobno, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
4
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, po czym dodajemy cukinię, smażymy 1 minutę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory.
5
Na patelnię dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy (oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, curry/inną mieszankę przypraw, sól, pieprz). Zmniejszamy gaz (u mnie do piątki) i dusimy na patelni przez 10-15 minut. Pomidory się rozpadną i stworzą sos. Na koniec dodajemy tahini/mus kokosowy/masło orzechowe ALBO koncentrat pomidorowy i mieszamy z sosem.
6
Ugotowaną fasolkę dorzucamy do sosu i mieszamy. Spożywamy solo, z ryżem, z dobrym pieczywem lub z ziemniaczkami, najlepiej posypane świeżą zieleniną np. szczypiorkiem.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode