Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z cukinią

Przepis na cały gar dania z królową polskiego lata – fasolką szparagową. Podajemy z dobrym pieczywem, ziemniaczkami lub ryżem. I jest super.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 1kg fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • 1kg świeżych pomidorów (u mnie malinowe)
  • 1 średniej wielkości cukinia (u mnie żółta)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (można pominąć lub dać mniej)
  • 1 łyżeczka curry w proszku (lub innej mieszanki przypraw np. mieszkanki do ziemniaków) lub 1 łyżeczka kolendry suszonej lub 1 łyżeczka kuminu
  • 3 łyżki tahini/musu kokosowego/masła orzechowego (dla kremowej konsystencji, u mnie tahini) ALBO ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego (dla intensywniejszego pomidorowego smaku)
  • 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
  • do podania: 1 pęczek szczypiorku, 200g suchego ryżu lub chleb

Instrukcje

  • Jeśli danie chcemy podawać z ryżem, ryż gotujemy według instrukcji.
  • Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy same końcówki, kroimy na połówki. Zagotowujemy wodę i gotujemy fasolkę 10-15 minut do momentu, kiedy osiągnie preferowaną przez nas miękkość, odcedzamy.
  • Pomidory myjemy i kroimy. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na drobno, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, po czym dodajemy cukinię, smażymy 1 minutę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory.
  • Na patelnię dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy (oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, curry/inną mieszankę przypraw, sól, pieprz). Zmniejszamy gaz (u mnie do piątki) i dusimy na patelni przez 10-15 minut. Pomidory się rozpadną i stworzą sos. Na koniec dodajemy tahini/mus kokosowy/masło orzechowe ALBO koncentrat pomidorowy i mieszamy z sosem.
  • Ugotowaną fasolkę dorzucamy do sosu i mieszamy. Spożywamy solo, z ryżem, z dobrym pieczywem lub z ziemniaczkami, najlepiej posypane świeżą zieleniną np. szczypiorkiem.

Komentarze:

  1. Angelina says:

    Zrobione, bardzo fajny przepisać szybkie, proste i sycące.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Cześć Angelina! Dzięki za komentarz, cieszę się, że przepis Ci się spodobał :).
    Pozdrawiam ciepło!
    Gosia@Warzywizm

  3. Justyna says:

    Mega smaczne

  4. Gosia@Warzywizm says:

    Dzięki Justyna, bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂

  5. Przepis ciekawy, ale chyba nie był planowany przez kucharza, roporcje słabo dobrane, danie mało wyraziste. Moim zdaniem pomysł dobry, ale wykonanie mierne.

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Szkoda, że nie smakowało, dzięki za opinię i zapraszam do testowania innych przepisów :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close