Makaron ryżowy z czerwoną soczewicą, papryką i pieczarkami

Kategorie specjalne

,

Wegański makaron w stylu azjatyckim – dla odmiany nie z tofu, a z czerwoną soczewicą. Czerwona soczewica szybko się gotuje i w połączeniu z czosnkiem, imbirem, przyprawami i masłem orzechowym tworzy treściwy sos dla makaronu i warzyw.

Polecam jesienią!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 200g makaronu ryżowego (suchego) albo 400g udonu/ramenu wstępnie ugotowanego
  • 125g suchej czerwonej soczewicy (¼ standardowego opakowania)
  • 1 większa czerwona papryka
  • 250g pieczarek (½ standardowego opakowania)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ½ kciuka
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego albo 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ostrej papryki lub gochugaru (u mnie 1 łyżeczka gochugaru)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • do podania, opcjonalnie: czarny i biały sezam, kolendra lub inna zielenina

Instrukcje

  • Paprykę kroimy na podłużne kawałki. Pieczarki kroimy dowolnie. Imbir i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na drobnych oczkach tarki.

    Makaron ryżowy z czerwoną soczewicą, papryką i pieczarkami

  • Czerwoną soczewicę gotujemy około 11 minut, uważając, by się nie rozgotowała (bo zrobi się z niej “paćka”). Makaron gotujemy (ja gotowałam 5 minut).
  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy paprykę i smażymy 3 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pieczarki, nie mieszamy przez 1-2 minuty. Mieszamy zawartością patelni i ponownie zostawiamy na 1-2 minuty (pozostawienie pieczarek bez mieszania pozwoli im się zarumienić).

    Makaron ryżowy z czerwoną soczewicą, papryką i pieczarkami

  • Na patelnię dorzucamy starty imbir i czosnek, mieszamy. Wlewamy sos sojowy i ocet ryżowy. Dodajemy masło orzechowe i ugotowaną soczewicę i ostrą paprykę, mieszamy. Dolewamy ½ szklanki wody i mieszamy.

    Makaron ryżowy z czerwoną soczewicą, papryką i pieczarkami

  • Na patelnię dodajemy makaron i mieszamy go z sosem. Jeśli sos jest bardzo gęsty, dodajemy nieco (⅓ szklanki) wody i mieszamy.

    Makaron ryżowy z czerwoną soczewicą, papryką i pieczarkami

  • Makaron będzie ładnie wyglądał posypany sezamem (u mnie biały i czarny) i papryką gochugaru, ale można pominąć te dodatki albo użyć innych. Smacznego!

    Makaron ryżowy z czerwoną soczewicą, papryką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close