Makaron z sosem pomidorowym i pieczonymi warzywami

Jak zrobić górę żarcia, zapomnieć o robieniu obiadów na kilka dni i oddać się przyjemnościom (na przykład spacerom w coraz bardziej przychylnych okolicznościach przyrody!)? W towarzystwie makaronu i warzyw – szybko i bezboleśnie :).

Porcje 5-6
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 500g makaronu (1 standardowe opakowanie)
  • 1 duża butelka passaty pomidorowej (700g) lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze (u mnie jedna żółta i jedna czerwona)
  • 1 marchew
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 papryki (u mnie żółta i czerwona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½-⅔ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego (można zastąpić np. ziołami prowansalskimi lub szczyptą tymianku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy
  • do podania do wyboru: 50-75g jarmużu, sos z octu balsamicznego, 2 garście pestek dyni lub słonecznika, chlust oliwy, listki bazylii lub natka pietruszki, ostry sosik np. sriracha

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Cukinię, bakłażana i papryki kroimy niedbale na kawałki, rozkładamy na papierze na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, po czym wyjmujemy.

  • Zagotowujemy wodę na makaron i gotujemy go według przepisu. Jeśli chcemy zapobiec sklejaniu się makaronu, po odcedzeniu przesypujemy go do garnka, podlewamy łyżką oliwy i mieszamy rozprowadzając oliwę.
  • Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim gazie 5 minut.
  • Marchew ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do cebuli, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnych oczkach tarki czosnek oraz wszystkie zioła i przyprawy, mieszamy.

  • Wlewamy passatę pomidorową. Dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  • Ugotowany makaron podajemy z sosem pomidorowym i upieczonymi warzywami i wybranymi dodatkami. Proponuję do wyboru następujące dodatki: świeży jarmuż, sos z octu balsamicznego, pestki dyni lub słonecznika, chlust oliwy, świeża bazylia, natka pietruszki. A dla uzależnionych od ostrości - kleks ostrego sosu (np. sriracha). Obiad na każdy dzień możesz podać z innymi dodatkami i nie ma mowy o nudzie. :)

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close