Krzepiąca kasza gryczana z tofu i jarmużem

Kategorie specjalne

Kasza gryczana – polskie „superfood” – zestawiona z tofu i warzywami w wegańskim, zbilansowanym, wysmakowanym daniu, które krzepi :). Składniki wystarczy dopieścić jeśli chodzi o obróbkę termiczną i okrasić przyprawami, by całość była po prostu pyszna.

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 100g kaszy gryczanej (polecam niepaloną)
  • 1 kostka tofu (180-200g, u mnie naturalne)
  • 100g jarmużu (½ standardowego opakowania)
  • 1 duża marchewka lub 2 mniejsze (ok. 250g)
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • po ½ łyżeczki: krukumy, wędzonej papryki, soli, cukru/syropu, ew. pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • opcjonalnie do podania: płatki chili/gochugaru, płatki drożdżowe, posiekana natka pietruszki, 2 łyżki tahini

Instrukcje

  • Kaszę gryczaną gotujemy na niewielkiej mocy palnika (ok. 18 minut).

    Zimowa kasza gryczana z tofu i jarmużem

  • Marchewkę myjemy i kroimy w kosteczkę lub cienkie półplasterki. Tofu kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy i wyrzucamy grube twarde łodygi, zostawiamy liście.

    Krzepiąca kasza gryczana z tofu i jarmużem

  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia. Wrzucamy marchewkę, smażymy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy ½ szklanki wody i dusimy marchewkę jeszcze 5 minut, aż woda odparuje (i zmiękczy marchewkę).

  • Na środku patelni robimy miejsce, zgarniając marchewkę na boki, dolewamy 1 łyżkę oliwy/oleju i wrzucamy tofu. Wsypujemy przyprawy. Smażymy do zarumienienia, 3-4 minuty.

    Zimowa kasza gryczana z tofu i jarmużem

  • Na patelnię dodajemy jarmuż i smażymy 3 minuty. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę.

    Zimowa kasza gryczana z tofu i jarmużem

  • Danie można dosmaczyć/udekorować swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam płatków drożdżowych. Smacznego i na zdrowie!

    Zimowa kasza gryczana z tofu i jarmużem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close