Krzepiąca kasza gryczana z tofu i jarmużem
Kasza gryczana – polskie „superfood” – zestawiona z tofu i warzywami w wegańskim, zbilansowanym, wysmakowanym daniu, które krzepi :). Składniki wystarczy dopieścić jeśli chodzi o obróbkę termiczną i okrasić przyprawami, by całość była po prostu pyszna.
Składniki
- 100g kaszy gryczanej (polecam niepaloną)
- 1 kostka tofu (180-200g, u mnie naturalne)
- 100g jarmużu (½ standardowego opakowania)
- 1 duża marchewka lub 2 mniejsze (ok. 250g)
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- po ½ łyżeczki: krukumy, wędzonej papryki, soli, cukru/syropu, ew. pieprzu ziołowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
- opcjonalnie do podania: płatki chili/gochugaru, płatki drożdżowe, posiekana natka pietruszki, 2 łyżki tahini
Instrukcje
-
Kaszę gryczaną gotujemy na niewielkiej mocy palnika (ok. 18 minut).
-
Marchewkę myjemy i kroimy w kosteczkę lub cienkie półplasterki. Tofu kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy i wyrzucamy grube twarde łodygi, zostawiamy liście.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia. Wrzucamy marchewkę, smażymy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy ½ szklanki wody i dusimy marchewkę jeszcze 5 minut, aż woda odparuje (i zmiękczy marchewkę).
-
Na środku patelni robimy miejsce, zgarniając marchewkę na boki, dolewamy 1 łyżkę oliwy/oleju i wrzucamy tofu. Wsypujemy przyprawy. Smażymy do zarumienienia, 3-4 minuty.
-
Na patelnię dodajemy jarmuż i smażymy 3 minuty. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę.
-
Danie można dosmaczyć/udekorować swoimi ulubionymi dodatkami. Ja użyłam płatków drożdżowych. Smacznego i na zdrowie!