Obiad w 20min, czyli na ratunek zabieganym
Pełnowartościowy wegański posiłek, który zrobicie w 20 minut. W zasadzie przeliczając na porcję – czas przygotowania porcji to 5 minut :).
Danie przygotowujemy metodą zbliżoną do stir-fry, czyli krótkiego smażenia na wyższym ogniu z jednoczesnym mieszaniem. Warzywa są lekko podsmażone, pozostają chrupiące. Sos jest rześki i zrównoważony w smaku, z nutą słoną, kwaśną, słodką i lekko ostrą.
Jeśli szukasz innych prostych pomysłów na wegański obiad, polecam proste curry lub tofu-kotleta. Jeśli szukasz przepisów na szybki, bezwysiłkowy obiad, sprawdź makaron z pesto szpinakowym albo podstawowego buddha bowla. Natomiast z klasyków obiadowych dań kuchni wegańskiej polecam spaghetti tofu bolognese oraz chili sin carne.
Składniki
- 200g białego ryżu
- 1 słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy bez zalewy)
- 2 cukinie (ok. 450-500g)
- 2 papryki (ok. 450-500g)
- 1-2 ząbki czosnku (można pominąć)
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/cukru
- 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
Instrukcje
-
Zagotowujemy wodę na ryż i gotujemy ryż na niewielkim gazie (u mnie ok. 12 minut).
-
W międzyczasie myjemy paprykę i cukinię i kroimy na średnio duże kawałki. Czosnek obieramy i siekamy drobno (można go pominąć). Ciecierzycę odsączamy z zalewy - polecam zachować zalewę (tzw. aquafabę), można z niej zrobić np. wegański majonez (z dodatkiem oleju), bezę (choć to wyższa szkoła jazdy), pancakes czy brownie. My w tym przepisie użyjemy tylko ciecierzycy - odsączoną opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
-
Na patelni na średnio-wyższym ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy 2 minuty mieszając. Wrzucamy pokrojoną cukinię i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty mieszając.
-
Na patelnię wsypujemy ciecierzycę i przyprawę curry, mieszamy całość. Wlewamy: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny i 1 łyżkę syropu lub cukru.
-
Mieszamy przez 1 minutę i zdejmujemy z palnika. Czas smażenia musi być na tyle krótki, żeby papryka i cukinia pozostały al dente, lekko chrupiące i świeże w smaku.
-
Podsmażone warzywa i ciecierzycę podajemy z ugotowanym ryżem. Opcjonalnie wykańczamy danie siekanym szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi albo polewamy masłem orzechowym.