Makaron z pieczarkami i jarmużem
Prosty pomysł na jesienny makaron. Z sosem z dodatkiem pieczarek, jarmużu i ciecierzycy. Sycący i dobrze doprawiony!
Składniki
- 300g makaronu (u mnie cavatappi, może być penne, farfalle, albo inny)
- 500g pieczarek
- 400g ciecierzycy (z 1 dużej puszki ciecierzycy)
- 200g jarmużu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250ml mleczka kokosowego lub roślinnej śmietanki (np. sojowej lub owsianej)
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki w proszku, słodkiej papryki w proszku, pieprzu ziołowego (albo ziół prowansalskich), oregano, soli, pieprzu
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 3 łyżki płatków drożdżowych do posypania (można pominąć)
Instrukcje
-
Cebulę obieramy i kroimy w pióra lub w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Jarmuż myjemy i odrywamy zdrewniałe łodygi.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia i wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty i przesuwamy cebulę na bok patelni. Wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pieczarki. Zostawiamy je na 2 minuty nie mieszając ich, tak aby zarumieniły się ładnie. Mieszamy i znów zostawiamy na 2 minuty na patelni.
-
Dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy czosnek i jarmuż. Smażymy 2 minuty. Wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy. Wsypujemy odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą ciecierzycę. Wlewamy mleczko kokosowe lub roślinną śmietankę. Zagotowujemy lekko, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 2 minuty.
-
Sos podajemy z makaronem. Danie można posypać płatkami drożdżowymi. Smacznego!