Orzo z sosem szpinakowym i szparagami
Danie bijące świeżą, majową zielenią: makaron orzo wymieszany z sosem szpinakowym i podany ze szparagami i ciecierzycą. Zdrowo i pysznie.
Składniki
- 350g makaronu orzo
- 1,5 pęczka szparagów (ok. 750g szparagów)
- 400g ugotowanej ciecierzycy (100g do zielonego sosu i 300g do wymieszania z orzo), czyli 1 typowy duży słoik np. z dyskontów albo ugotowane ok. 170g suchej ciecierzycy
- 1 duża garść listków świeżej bazylii
- 100-150g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sok z ¾ cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
- po ¾ łyżeczki: soli, pieprzu
- ½ łyżeczki ostrej papryki/płatków chili (można zmienić na słodką paprykę)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie: 250g pomidorków koktajlowych/cherry do podania
Instrukcje
-
Bazylię i szpinak myjemy. Szparagi myjemy i odkrawamy końcówki na długości ok. ¼ od końca, końcówki wyrzucamy (można je dodać podczas gotowania bulionu!), a resztę kroimy na 0,5-1cm kawałki, główki można zostawić dłuższe).
-
Makaron orzo gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy szparagi, smażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas.
-
W międzyczasie do dużego naczynia do blendowania wsypujemy ok. 100g ciecierzycy, bazylię, szpinak, płatki drożdżowe, przyprawy, wyciskamy sok z cytryny i wlewamy oliwę.
-
Blendujemy na sos.
-
Ugotowany makaron orzo mieszamy z zielonym sosem, dodajemy podsmażone szparagi. Danie można podać z pokrojonymi pomidorkami cherry, można je posypać płatkami drożdżowymi lub świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!