Orzo z sosem szpinakowym i szparagami

Kategorie specjalne

, ,

Danie bijące świeżą, majową zielenią: makaron orzo wymieszany z sosem szpinakowym i podany ze szparagami i ciecierzycą. Zdrowo i pysznie.

Porcje 4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 350g makaronu orzo
  • 1,5 pęczka szparagów (ok. 750g szparagów)
  • 400g ugotowanej ciecierzycy (100g do zielonego sosu i 300g do wymieszania z orzo), czyli 1 typowy duży słoik np. z dyskontów albo ugotowane ok. 170g suchej ciecierzycy
  • 1 duża garść listków świeżej bazylii
  • 100-150g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ¾ cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
  • po ¾ łyżeczki: soli, pieprzu
  • ½ łyżeczki ostrej papryki/płatków chili (można zmienić na słodką paprykę)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: 250g pomidorków koktajlowych/cherry do podania

Instrukcje

  • Bazylię i szpinak myjemy. Szparagi myjemy i odkrawamy końcówki na długości ok. ¼ od końca, końcówki wyrzucamy (można je dodać podczas gotowania bulionu!), a resztę kroimy na 0,5-1cm kawałki, główki można zostawić dłuższe).

    Orzo z sosem szpinakowym i szparagami

  • Makaron orzo gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy szparagi, smażymy około 5 minut, mieszając co jakiś czas.

    Orzo z sosem szpinakowym i szparagami

  • W międzyczasie do dużego naczynia do blendowania wsypujemy ok. 100g ciecierzycy, bazylię, szpinak, płatki drożdżowe, przyprawy, wyciskamy sok z cytryny i wlewamy oliwę.

    Orzo z sosem szpinakowym i szparagami

  • Blendujemy na sos.

    Orzo z sosem szpinakowym i szparagami

  • Ugotowany makaron orzo mieszamy z zielonym sosem, dodajemy podsmażone szparagi. Danie można podać z pokrojonymi pomidorkami cherry, można je posypać płatkami drożdżowymi lub świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

    Orzo z sosem szpinakowym i szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close