Makaron z sosem groszkowym

Makaron z zielonym, groszkowym sosem z mrożonego groszku i mleczka kokosowego. Doprawiony przyprawami i suszonymi pomidorkami.

Polecam na obiad w zimie lub wczesną wiosną, kiedy mrożone warzywa są świetną alternatywą dla drogich świeżych warzyw. Takie danie z pewnością doda kolorów na talerzu!

Porcje 4
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 400g makaronu (u mnie rigatoni z mieszanki mąk pszennej i ze strączków)
  • 400-450g mrożonego groszku (1 opakowanie)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 200-400g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub 1 słoik, u mnie ok. 300g)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, oregano lub ziół prowansalskich, soli, pieprzu
  • ½-¾ słoiczka suszonych pomidorów
  • ½-¾ słoiczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: natka pietruszki lub szczypiorek

Instrukcje

  • Cebulę kroimy drobno, czosnek siekamy. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, mieszamy.
  • Makaron gotujemy według instrukcji, ja gotowałam około 10 minut.
  • Na patelnię wrzucamy mrożony groszek, mieszamy i zostawiamy na patelni na 2 minuty. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy lekko, gotujemy przez 4-5 minut.

    Makaron z sosem groszkowym

  • W międzyczasie suszone pomidorki wyciągamy z olejowej zalewy (oleju z suszonych pomidorków można użyć do smażenia albo do past/smarowideł, do sosów sałatkowych itd.) i kroimy na malutkie kawałeczki.
  • Sos groszkowo-kokosowy przelewamy do dużego pojemnika blendera. 1-2 chochle sosu można odłożyć do miski i wmieszać w danie potem. Sos groszkowo-kokosowy blendujemy na gładko. Ja dodałam trochę natki pietruszki, ale nie polecam tego robić, bo wówczas sos ciężej zblendować na gładko.

    Makaron z sosem groszkowym

  • Ugotowany makaron w dużym garnku mieszamy ze zblendowanym sosem groszkowym. Dorzucamy ugotowaną/odcedzoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę, odłożony wcześniej groszek z patelni oraz pokrojone suszone pomidorki. Mieszamy wszystko dokładnie. W razie potrzeby podgrzewamy danie lekko w garnku, mieszając tak by sos nie przywarł do dna garnka.

    Makaron z sosem groszkowym

  • Podając danie można je dodatkowo posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

    Makaron z sosem groszkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close