Makaron z zielonym, groszkowym sosem z mrożonego groszku i mleczka kokosowego. Doprawiony przyprawami i suszonymi pomidorkami.
Polecam na obiad w zimie lub wczesną wiosną, kiedy mrożone warzywa są świetną alternatywą dla drogich świeżych warzyw. Takie danie z pewnością doda kolorów na talerzu!
Czas przygotowania
25 min
-
400g makaronu (u mnie rigatoni z mieszanki mąk pszennej i ze strączków)
-
400-450g mrożonego groszku (1 opakowanie)
-
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
-
200-400g ugotowanej ciecierzycy (1 puszka lub 1 słoik, u mnie ok. 300g)
-
1 cebula
-
2-3 ząbki czosnku
-
po ½ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, oregano lub ziół prowansalskich, soli, pieprzu
-
½-¾ słoiczka suszonych pomidorów
-
½-¾ słoiczka suszonych pomidorów
-
2 łyżki oleju do smażenia
-
do podania: natka pietruszki lub szczypiorek
-
Cebulę kroimy drobno, czosnek siekamy. Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek, mieszamy.
-
Makaron gotujemy według instrukcji, ja gotowałam około 10 minut.
-
Na patelnię wrzucamy mrożony groszek, mieszamy i zostawiamy na patelni na 2 minuty. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy lekko, gotujemy przez 4-5 minut.
-
W międzyczasie suszone pomidorki wyciągamy z olejowej zalewy (oleju z suszonych pomidorków można użyć do smażenia albo do past/smarowideł, do sosów sałatkowych itd.) i kroimy na malutkie kawałeczki.
-
Sos groszkowo-kokosowy przelewamy do dużego pojemnika blendera. 1-2 chochle sosu można odłożyć do miski i wmieszać w danie potem. Sos groszkowo-kokosowy blendujemy na gładko. Ja dodałam trochę natki pietruszki, ale nie polecam tego robić, bo wówczas sos ciężej zblendować na gładko.
-
Ugotowany makaron w dużym garnku mieszamy ze zblendowanym sosem groszkowym. Dorzucamy ugotowaną/odcedzoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę, odłożony wcześniej groszek z patelni oraz pokrojone suszone pomidorki. Mieszamy wszystko dokładnie. W razie potrzeby podgrzewamy danie lekko w garnku, mieszając tak by sos nie przywarł do dna garnka.
-
Podając danie można je dodatkowo posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!