Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

Danie

Kategorie specjalne

Sezonowa, zimowa zupa z czerwonej kapusty z dodatkiem sycącej fasoli. Taki niby-kapuściak ale z kapusty świeżej i czerwonej (zamiast białej kiszonej).

A jeśli chcecie podkręcić jej smak, zamiast części fasoli dodajcie pokrojone wegańskie kiełbaski (np. sojowe czy z boczniaków). Zapewnią efekt wow!

Porcje 8-10
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • ok. 700g czerwonej kapusty (¾ niewielkiej główki)
  • 2 puszki czerwonej fasoli lub 1 puszka fasoli i 1 paczka wegańskich kiełbasek
  • 3 marchewki (ok. 350g)
  • 4 ziemniaki (ok. 400g)
  • 1 pietruszka (można pominąć)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8-9 ziaren ziela angielskiego
  • po 1 łyżeczce: oregano, majeranku, wędzonej papryki, słodkiej papryki, cukru
  • 2l bulionu (może być woda + kupny warzywny bulion w paście, u mnie 2 łyżki)
  • 4 łyżki oleju do smażenia lub oliwy

Instrukcje

  • Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki lub kosteczkę. Cebulę siekamy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno. Ziemniaki obieramy i kroimy w 1-1,5 cm kostkę. Kapustę siekamy dość drobno.

    Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

  • Na dnie garnka rozgrzewamy 4 łyżki oleju/oliwy. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając, by warzywa się nie przypaliły.

    Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

  • Do garnka dodajemy czosnek, mieszamy. Wsypujemy przyprawy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę z pastą bulionową (lub domowy bulion). Garnek przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do lekkiego zagotowania bulionu. Gotujemy 10 minut.

    Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

  • Wsypujemy ziemniaki i gotujemy ok. 12-13 minut. Następnie wsypujemy posiekaną czerwoną kapustę i gotujemy 10 minut.

    Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

  • Dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, mieszamy i gotujemy 3 minuty. Zamiast części fasoli, można dodać do zupy pokrojoną na 1,5 cm kawałki wegańską kiełbaskę (np. sojową czy z boczniaków), która nada zupie ciekawego smaku.

    Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

  • Kosztujemy zupę i doprawiamy według preferencji: ja doprawiłam ją solą (dałam delikatny bulion) i pieprzem, a potem dodatkowo sokiem z cytryny.

    Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

  • Zupę warto podać z posiekaną natką pietruszki, pięknie pasuje kolorystycznie. Smacznego i na zdrowie!

    Zupa z czerwonej kapusty z fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close