Dżem truskawkowy z chia
Przepis na domowy dżem truskawkowy, bez żelatyny ani cukru żelującego. W zamian – z dodatkiem odżywczych nasion chia, które tworzą żelującą strukturę. Do dżemu można, chociaż nie trzeba dodać agar-agar.
Składniki
- 900-950g trusawek (po obraniu z szypułek)
- ⅘ szklanki cukru (ok. 170g, 10 łyżek)
- 4 łyżki nasion chia
- ew. 1,5 łyżeczki agaru
Instrukcje
-
Truskawki obieramy z szypułek i dokładnie myjemy. Kroimy niedbale.
-
Truskawki wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i nasionami chia. Rozgrzewamy garnek na średniej mocy palnika, zagotowujemy lekko, po czym zmniejszamy moc palnika, tak aby truskawki lekko “pyrkoliły” (u mnie trójka/czwórka w 9-stopniowej skali). Gotujemy około 15 minut na leciutkim gazie.
-
Przygotowujemy słoiki: u mnie trzy słoiki po 275ml (delikatnie większe niż szklanka, wielkości kubka), myjemy je, wyparzamy wrzącą wodą (łącznie zakrętkami) i wysuszamy lub wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym albo czystą szmatką kuchenną.
-
Do truskawek na koniec dodajemy agar (nie jest to konieczne, dżem będzie już wystarczająco “żelowy” od nasion chia) i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty.
-
Gorący dżem przekładamy do czystych, suchych słoików, mocno zakręcamy zakrętki i obracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowany dżem można przechowywać do kilku miesięcy.