Kalarepka i marchewka z dipem orzechowo-pomidorowym

Oto dip, który ozłoci i smakowo rozkręci każde warzywo, pieczywo i dosłownie wszystko, czemu brakuje smaku. Jest duża szansa, że składniki na niego masz w zapasach!

Składniki

  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy
  • sok z ½ limonki lub ¼ cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/miodu
  • ⅓ łyżeczki przyprawy curry
  • po ¼ łyżeczki: soli, kurkumy
  • ⅕-¼ szklanki wody
  • 1 kalarepka
  • 1 marchewka

Instrukcje

  • Do naczynia (do blendera ręcznego) wkładamy masło orzechowe, suszone pomidorki, wsypujemy przyprawy i wyciskamy sok z limonki/cytryny.
  • Blendujemy. Dodajemy wodę - na początku ⅕ szklanki, potem można jeszcze dodać 1-2 łyżki i blendujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy.

    Kalarepka i marchewka z dipem orzechowo-pomidorowym

  • Marchewkę i kalarepkę obieramy i kroimy w cienkie słupki.

    Kalarepka i marchewka z dipem orzechowo-pomidorowym

  • Słupki warzyw podajemy z dipem, danie można przyozdobić plasterkiem limonki czy posypać kurkumą. Smacznego!

    Kalarepka i marchewka z dipem orzechowo-pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close