Kalarepka i marchewka z dipem orzechowo-pomidorowym
Oto dip, który ozłoci i smakowo rozkręci każde warzywo, pieczywo i dosłownie wszystko, czemu brakuje smaku. Jest duża szansa, że składniki na niego masz w zapasach!
Składniki
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 2-3 suszone pomidory z zalewy
- sok z ½ limonki lub ¼ cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego/miodu
- ⅓ łyżeczki przyprawy curry
- po ¼ łyżeczki: soli, kurkumy
- ⅕-¼ szklanki wody
- 1 kalarepka
- 1 marchewka
Instrukcje
-
Do naczynia (do blendera ręcznego) wkładamy masło orzechowe, suszone pomidorki, wsypujemy przyprawy i wyciskamy sok z limonki/cytryny.
-
Blendujemy. Dodajemy wodę - na początku ⅕ szklanki, potem można jeszcze dodać 1-2 łyżki i blendujemy ponownie do uzyskania gładkiej masy.
-
Marchewkę i kalarepkę obieramy i kroimy w cienkie słupki.
-
Słupki warzyw podajemy z dipem, danie można przyozdobić plasterkiem limonki czy posypać kurkumą. Smacznego!