Cytrynowa fasola ze szparagami i cukinią
Fasola, cukinia i szparagi w tchnącym świeżością zestawieniu ze skórką cytryny. Można je zjeść z kromką chleba, a można podać na kaszy z makaronem.
Do przybrania polecam fetę (u mnie wegańska) i pistacje. Całość składa się w zdrowe, wysmakowane danie :)!
Składniki
- 400g ugotowanej fasoli (u mnie domowo gotowana z ok. 170g suchej fasoli)
- 1 duży pęczek zielonych szparagów (500g)
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, wędzonej papryki, oregano, bazylii
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić ziołami prowansalskimi)
- 4 łyżki oliwy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100g fety (u mnie wegańska)
- 2 garści posiekanego szczypiorku
- 1 garść pistacji
- 200g kaszy pęczak albo innej kaszy/ryżu/makaronu albo chleb do podania
Instrukcje
-
Jeśli gotujesz domowo fasolę - namocz ją zawczasu przez 12h, a potem gotuj w nowej wodzie przez 1-1,5h do miękkich ziaren.
-
Ugotuj kaszę lub inne źródło węglowodanów.
-
Cukinię kroimy w cieniutkie półplasterki. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki - zazwyczaj ok. ¼-⅓ dolnej części szparaga. Resztę kroimy na 1-2cm kawałki. Czosnek siekamy drobno.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cukinię, smażymy bez mieszania przez 4 minuty. Mieszamy i smażymy 2 minuty.
-
Wrzucamy szparagi i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy przyprawy i fasolę, mieszamy i smażymy 3 minuty.
-
Fetę kroimy w kosteczkę. Na drobnej tarce ocieramy skórkę z czystej, suchej cytryny. Pistacje obieramy i kroimy.
-
Na dno miski wkładamy kaszę, na nią fasolę ze szparagami i cukinią. Z wierzchu posypujemy danie dodatkami: kostkami fety, posiekanym szczypiorkiem, skórką otartą z cytryny, pistacjami. Danie polecam posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!