Cytrynowa fasola ze szparagami i cukinią

Kategorie specjalne

,

Fasola, cukinia i szparagi w tchnącym świeżością zestawieniu ze skórką cytryny. Można je zjeść z kromką chleba, a można podać na kaszy z makaronem.

Do przybrania polecam fetę (u mnie wegańska) i pistacje. Całość składa się w zdrowe, wysmakowane danie :)!

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 400g ugotowanej fasoli (u mnie domowo gotowana z ok. 170g suchej fasoli)
  • 1 duży pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, wędzonej papryki, oregano, bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (można zastąpić ziołami prowansalskimi)
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100g fety (u mnie wegańska)
  • 2 garści posiekanego szczypiorku
  • 1 garść pistacji
  • 200g kaszy pęczak albo innej kaszy/ryżu/makaronu albo chleb do podania

Instrukcje

  • Jeśli gotujesz domowo fasolę - namocz ją zawczasu przez 12h, a potem gotuj w nowej wodzie przez 1-1,5h do miękkich ziaren.

    Cytrynowa fasola ze szparagami i cukinią

  • Ugotuj kaszę lub inne źródło węglowodanów.
  • Cukinię kroimy w cieniutkie półplasterki. Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki - zazwyczaj ok. ¼-⅓ dolnej części szparaga. Resztę kroimy na 1-2cm kawałki. Czosnek siekamy drobno.

    Cytrynowa fasola ze szparagami i cukinią

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cukinię, smażymy bez mieszania przez 4 minuty. Mieszamy i smażymy 2 minuty.

    Cytrynowa fasola ze szparagami i cukinią

  • Wrzucamy szparagi i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy przyprawy i fasolę, mieszamy i smażymy 3 minuty.

    Cytrynowa fasola ze szparagami i cukinią

  • Fetę kroimy w kosteczkę. Na drobnej tarce ocieramy skórkę z czystej, suchej cytryny. Pistacje obieramy i kroimy.
  • Na dno miski wkładamy kaszę, na nią fasolę ze szparagami i cukinią. Z wierzchu posypujemy danie dodatkami: kostkami fety, posiekanym szczypiorkiem, skórką otartą z cytryny, pistacjami. Danie polecam posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

    Cytrynowa fasola ze szparagami i cukinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close