Szparagi z tofu
Prosty, podstawowy przepis z wykorzystaniem szparagów na azjatycką modłę. Szparagi i tofu podsmażamy na patelni przez kilka minut z dodatkiem czosnku, sosu sojowego, soku z cytryny i syropu klonowego, możemy dorzucić ostrą paprykę. Podajemy z ryżem i szczypiorkiem. A jeśli masz jeszcze 2 minuty na zrobienie opcjonalnego sosu z tahini, dodatkowo wzbogaci on smak dania!
A jeśli szukasz więcej inspiracji na posiłki ze szparagami, polecam w szczególności: sycącą komosę ryżową ze szparagami, proste w przygotowaniu i efektowne tortille ze szparagami albo ekspresowy makaron ze szparagami i suszonymi pomidorkami. Na Warzywizm.pl znajdziesz też wiele innych dań ze szparagami!
Składniki
- 200g ryżu
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 kostka tofu (180-200g, naturalne albo wędzone)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- garść posiekanego szczypiorku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego/jabłkowego/winogronowego
- 1 niepełna łyżka syropu z agawy/syropu klonowego/cukru trzcinowego
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć albo dać słodką paprykę)
Instrukcje
-
Ryż gotujemy według instrukcji.
-
Szparagi myjemy, a następnie każdego szparaga z osobna chwytamy i przełamujemy tak, by odłamać zdrewniałą część (u mnie zdrewniałe końcówki stanowiły około ⅓ części szparaga), zdrewniałe części wyrzucamy (albo robimy z nich zupę!). Pozostałe części szparagów kroimy na 3 części. Tofu kroimy w paseczki albo kostkę.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty obracając delikatnie tak, aby tofu zaczęło się zarumieniać z każdej ze stron. Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju, dorzucamy szparagi i czosnek, smażymy 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas.
-
Na patelnię wlewamy 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny/octu i niepełną łyżkę syropu/cukru. Mieszamy przez 2 minuty szparagi i tofu, aż sos odparuje i zgęstnieje.
-
Jeśli całość podajemy z sosem tahini - mieszamy energicznie widelcem albo blendujemy wszystkie składniki sosu. Danie (ryż, szparagi i tofu) podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i polane sosem z tahini albo innym sosem (ostrym sosem np. sriracha, albo słodko-kwaśnym) albo polane 2 łyżkami masła orzechowego, albo posypane orzeszkami ziemnymi lub nerkowcami.