Pesto z natki pietruszki

Zdrowiutka, lekko kwaskowata pasta do pieczywa, istna kopalnia witaminy C!

Z podanych składników wychodzi dość mała ilość pasty i może to utrudniać jej zblendowanie, więc radzę od razu zrobić pastę z podwójnej ilości.

Porcje 1
Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 pęczek pietruszki
  • sok z ¼ cytryny
  • 1 niewielki ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • 3-4 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu (na końcówkę łyżeczki)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka płatków drożdżowych - jeśli je dodasz, dodaj także łyżkę wody

Instrukcje

  • Od pęczka pietruszki odrywamy najgrubsze łodyżki - te drobniejsze można zostawić, zblendują się.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy.
  • Pastę podajemy jako smarowidło do pieczywa, do burgerów, placków itp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close