udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tofu pieczone w marynacie musztardowej

Mam wrażenie, że w nowej rzeczywistości koronawirusa wszyscy cały czas coś pieką. Pieczemy chleb, pizzę, chałkę, ciasta i ciasteczka. Ja też uruchamiam piekarnik częściej niż kiedyś. A jak już go uruchamiam, to piekę na potęgę, żeby to ciepełko jak najlepiej wykorzystać. Bo według mnie wiele rzeczy najlepiej jest po prostu upiec (kocham pieczone warzywa – kalafiora, kapustę, ziemniaki, buraki, marchew).

Upiec można też tofu. Tofu pieczone w marynacie musztardowej można zjadać na kanapce albo podać jako danie główne. Z ziemniaczkami (najlepiej pieczonymi), kapustą (pieczoną albo kiszoną) czy surówką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 kostki tofu naturalnego lub wędzonego (360-400g)
2 łyżki musztardy (u mnie dijon, może być też sarepska)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki soku z cytryny lub octu (dowolnego, z balsamicznym marynata zyska ciemniejszy kolor)
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku
⅓ łyżeczki kolendry w proszku
⅓ łyżeczki imbiru w proszku
⅓ łyżeczki kardamonu w proszku (można pominąć)
⅓ łyżeczki czosnku w proszku (mogą być 2 ząbki świeżego pokrojonego drobno albo przeciśniętego przez praskę)
1/2 łyżeczki soli
powyższe przyprawy można zastąpić 1,5-2 łyżeczki mieszanki curry lub garam masala
⅓ szklanki wody
opcjonalnie: kilka plasterków świeżej papryczki i kilka drobnych gałązek natki pietruszki lub kolendry

Instrukcje

1
Tofu kroimy w plastry o grubości ok. 1cm. Składniki marynaty: musztardę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, sok z cytryny lub ocet oraz przyprawy mieszamy w miseczce. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2
Na dnie naczynia do zapiekania wlewamy ⅓ porcji marynaty. Kładziemy plastry tofu i wlewamy na nie resztę marynaty tak, aby każdy plaster tofu był pokryty marynatą. Jeśli mamy taką możliwość - tofu marynujemy w marynacie przez kilka godzin, a dopiero potem pieczemy. Nie jest to jednak konieczne i tofu możemy piec od razu.
3
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół). Naczynie z tofu wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy pół godziny.
4
Tofu pieczone w musztardowej marynacie możemy użyć w kanapkach albo podać z pieczonymi/gotowanymi ziemniaczkami, pieczoną młodą kapustą albo surówką czy świeżymi warzywami.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kategorie:
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode