udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wiosenne kanapki ze szparagami i rzodkiewkami

Kolejny pomysł na szparagi, czyli wiosenne kanapki z podsmażonymi szparagami, plasterkami rzodkiewki i siekanym szczypiorkiem. Szybko, świeżo i pysznie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 duże bułki, bagietka lub ½ chleba
mała miseczka hummusu (domowego albo kupnego) lub 1 miękkie awokado
½ pęczka zielonych szparagów
3-4 rzodkiewki
1-2 łodyżki szczypiorku
1 łyżeczka oleju do smażenia
opcjonalnie, do smaku: sól, pieprz, oliwa lub olej lniany

Instrukcje

1
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe łodygi (u mnie na ok. ⅓ długości szparaga). Twarde łodygi wyrzucamy, a resztę kroimy na 3 kawałki.
2
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 1 łyżeczkę oleju. Wrzucamy szparagi i podsmażamy szparagi przez około 5 minut mieszając je i obracając. Zdejmujemy patelnię z ognia.
3
Rzodkiewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy i siekamy. Jeśli używamy awokado - rozgniatamy je widelcem w misce.
4
Pokrojone pieczywo (ja moje ugrillowałam w grillu elektrycznym przez kilka minut, ale nie jest to konieczne) smarujemy hummusem lub rozgniecionym awokado lub. Na wierzch wykładamy plasterki rzodkiewki, kawałki szparagów, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Opcjonalnie polewamy oliwą lub olejem lnianym. Jeśli do posmarowania pieczywa używamy awokado, a nie hummusu - kanapce może przydać się nieco soli i pieprzu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode