Proste curry z tofu, cukinią i papryką
Przepisy na curry zazwyczaj wymagają posiadania pasty curry albo pokaźnej listy przypraw. Jeśli nie masz tych składników, wciąż jest sposób na zrobienie pysznego, domowego, nieco łagodniejszego w smaku curry. Wystarczą świeże imbir i czosnek, kilka łyżeczek gotowej sypkiej przyprawy curry (do kupienia w zasadzie w każdym sklepie spożywczym) i mleczko kokosowe.
PS. Lojalnie ostrzegam, że tofu z tego przepisu, przesączone mleczkiem kokosowym z dodatkiem curry, jest po prostu przepyszne.
A przepisów na curry na moim blogu dostatek, więc rozgość się i spróbuj curry buraczanego lub z botwinką, letniego curry z fasolką szparagową, jesiennego curry dyniowego czy curry z batatem i jarmużem.
Składniki
- 300g ryżu
- 2 papryki
- 1średnio większa cukinia (500-550g)
- 1,5-2 kostki tofu (u mnie 2 kostki, 360g tofu)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- kawałek imbiru większy niż kciuk
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku (najlepiej bez/z małą ilością soli)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (część np. ⅓ można zastąpić ostrą papryką)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 1 limonka lub cytryna
- opcjonalnie: świeża kolendra (z krzaczka z doniczki albo kupiona w pęczku na bazarku) albo szczypiorek
Instrukcje
-
Warzywa myjemy i kroimy: paprykę w paski, a potem w większą kostkę, cukinię w plastry, a potem na ćwiartki. Cebulę siekamy drobno. Tofu kroimy w kostkę lub w innego kształtu kawałki. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki: powinno być po ok. 1,5 łyżki imbiru i czosnku.
-
Ryż gotujemy według instrukcji, ja ryż jaśminowy gotowałam 12 minut, po czym odsączyłam go szybko (tak, żeby nie wyciekła cała woda z gotowania) na sitku, z powrotem wsypałam do garnka i przykryłam pokrywką.
-
Na dużej patelni lub w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy 3 minuty. Wsypujemy paprykę i smażymy 3 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju, wsypujemy cukinię i smażymy 3 minuty.
-
Zgarniamy warzywa na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy mieszając przez 2 minuty. Ponownie zgarniamy warzywa i tofu na boki, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, wsypujemy przyprawę curry i słodką paprykę (albo słodką i ostrą paprykę), sól i pieprz. Wcieramy powstałą pastę (starte imbir i czosnek i przyprawy) w patelnię, a po chwili mieszamy z warzywami i tofu.
-
Wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy aż curry z mleczkiem lekko się zagotuje. Sprawdzamy miękkość cukinii i papryki. Ja preferuję jędrne warzywa, jeśli wolisz miękkie - zmniejsz moc palnika (do czwórki-piątki) i poczekaj kilka minut do zmięknięcia warzyw.
-
Curry podawaj z ryżem, skropione sokiem z limonki/cytryny i opcjonalnie posypane szczypiorkiem lub kolendrą.
Czy można mleczko Kokosowe zastępować jogurtem kokosowym?
Cześć Basia! W tym przepisie użyłabym 1/2 łyżeczki mielonego imbiru. Polecam świeży, bo daje bardziej wyrazisty smak, plus razem z czosnkiem tworzą ciekawą fakturę. Ale przy braku świeżego – dawaj mielony!
Pozdrawiam,
Gosia
Nie polecam tego robić. Mleczko kokosowe jest tłustsze i ma bardziej zwartą, aksamitną konsystencję niż jogurt kokosowy. Mleczko kokosowe polecam do dań na ciepło, w tym dań typu curry. Natomiast jogurt kokosowy – do shake’ów i koktajli, do jedzenia z bakaliami, orzechami, płatkami owsianymi, świeżymi owocami. A na wytrawnie – można z jogurtu kokosowego zrobić ostry sos (jogurt + ostry sos typu sriracha), mizerię, wymieszany z oliwą i świeżymi ziołami podać go do pieczonych warzyw. 🙂
Uwielbiam ten przepis – za każdym razem wrzucam inne warzywa, i za każdym razem jest pycha 🙂
Bardzo miło mi to słyszeć! Smacznego i na zdrowie :)!
Przepis wydaje się super, tylko cebula jest w instrukcji przygotowania, ale nie ma na liście składników – ile trzeba jej dodać?
Dziękuję z góry za pomoc
PS. Super blog 🙂
Dzięki za komentarz!
I dzięki za spostrzegawczość :)! Jedna średnia cebula wystarczy.
Pozdrawiam,
Gosia (:
Czy można zamiast świeżego imbiru, użyć mielonego (przyprawy), a jak tak to ile?