Proste curry z tofu, cukinią i papryką

Przepisy na curry zazwyczaj wymagają posiadania pasty curry albo pokaźnej listy przypraw. Jeśli nie masz tych składników, wciąż jest sposób na zrobienie pysznego, domowego, nieco łagodniejszego w smaku curry. Wystarczą świeże imbir i czosnek, kilka łyżeczek gotowej sypkiej przyprawy curry (do kupienia w zasadzie w każdym sklepie spożywczym) i mleczko kokosowe.

PS. Lojalnie ostrzegam, że tofu z tego przepisu, przesączone mleczkiem kokosowym z dodatkiem curry, jest po prostu przepyszne.

A przepisów na curry na moim blogu dostatek, więc rozgość się i spróbuj curry buraczanego lub z botwinką, letniego curry z fasolką szparagową, jesiennego curry dyniowego czy curry z batatem i jarmużem.

Porcje 4
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 300g ryżu
  • 2 papryki
  • 1średnio większa cukinia (500-550g)
  • 1,5-2 kostki tofu (u mnie 2 kostki, 360g tofu)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • kawałek imbiru większy niż kciuk
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki przyprawy curry w proszku (najlepiej bez/z małą ilością soli)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (część np. ⅓ można zastąpić ostrą papryką)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 limonka lub cytryna
  • opcjonalnie: świeża kolendra (z krzaczka z doniczki albo kupiona w pęczku na bazarku) albo szczypiorek

Instrukcje

  • Warzywa myjemy i kroimy: paprykę w paski, a potem w większą kostkę, cukinię w plastry, a potem na ćwiartki. Cebulę siekamy drobno. Tofu kroimy w kostkę lub w innego kształtu kawałki. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki: powinno być po ok. 1,5 łyżki imbiru i czosnku.
  • Ryż gotujemy według instrukcji, ja ryż jaśminowy gotowałam 12 minut, po czym odsączyłam go szybko (tak, żeby nie wyciekła cała woda z gotowania) na sitku, z powrotem wsypałam do garnka i przykryłam pokrywką.
  • Na dużej patelni lub w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy 3 minuty. Wsypujemy paprykę i smażymy 3 minuty. Dolewamy 1 łyżkę oleju, wsypujemy cukinię i smażymy 3 minuty.
  • Zgarniamy warzywa na boki, robiąc miejsce pośrodku patelni. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy mieszając przez 2 minuty. Ponownie zgarniamy warzywa i tofu na boki, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, wsypujemy przyprawę curry i słodką paprykę (albo słodką i ostrą paprykę), sól i pieprz. Wcieramy powstałą pastę (starte imbir i czosnek i przyprawy) w patelnię, a po chwili mieszamy z warzywami i tofu.
  • Wlewamy mleczko kokosowe. Czekamy aż curry z mleczkiem lekko się zagotuje. Sprawdzamy miękkość cukinii i papryki. Ja preferuję jędrne warzywa, jeśli wolisz miękkie - zmniejsz moc palnika (do czwórki-piątki) i poczekaj kilka minut do zmięknięcia warzyw.
  • Curry podawaj z ryżem, skropione sokiem z limonki/cytryny i opcjonalnie posypane szczypiorkiem lub kolendrą.

Komentarze:

  1. Czy można mleczko Kokosowe zastępować jogurtem kokosowym?

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Nie polecam tego robić. Mleczko kokosowe jest tłustsze i ma bardziej zwartą, aksamitną konsystencję niż jogurt kokosowy. Mleczko kokosowe polecam do dań na ciepło, w tym dań typu curry. Natomiast jogurt kokosowy – do shake’ów i koktajli, do jedzenia z bakaliami, orzechami, płatkami owsianymi, świeżymi owocami. A na wytrawnie – można z jogurtu kokosowego zrobić ostry sos (jogurt + ostry sos typu sriracha), mizerię, wymieszany z oliwą i świeżymi ziołami podać go do pieczonych warzyw. 🙂

  3. Uwielbiam ten przepis – za każdym razem wrzucam inne warzywa, i za każdym razem jest pycha 🙂

  4. Gosia@Warzywizm says:

    Bardzo miło mi to słyszeć! Smacznego i na zdrowie :)!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close