Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą
Zupa, która syci, rozgrzewa i odżywia. Jej bazą jest smażony por i pieczona dynia. Podana na bogato – z soczewicą, pestkami i rodzynkami.
Składniki
- 1 duży por
- 1 mała dynia hokkaido (1-1,1kg)
- po ½ łyżeczki: soli, wędzonej papryki, słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, curry, mielonek kolendry (lub pieprzu ziołowego)
- 1l bulionu warzywnego (ja użyłam warzywnych kostek bulionowych)
- 200g zielonej soczewicy
- 50-100ml roślinnej śmietanki lub gęstej części mleczka kokosowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 5 łyżek pestek dyni
- garść rodzynek
- garść natki pietruszki
Instrukcje
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190st C. Dynię myjemy i kroimy w kostkę. Rozsypujemy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, papryką słodką i wędzoną. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (lub nieco dłużej, do 35 minut - do miękkości).
-
Soczewicę gotujemy około 30-35 minut na niewielkiej mocy palnika.
-
W międzyczasie pora myjemy (pomiędzy warstwami lubi się zbierać pył/piasek) i siekamy. Czosnek kroimy drobno.
-
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wsypujemy pora i smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 4-5 minut.
-
Pora przesypujemy do garnka. Wsypujemy przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, curry, kolendrę. Dolewamy bulion i wstawiamy garnek na palnik, zagotowujemy bulion i gotujemy 2-3 minuty.
-
Połowę upieczonej dyni blendujemy na puree i dodajemy do zupy, mieszamy. Pozostałą część dyni wsypujemy do zupy bez blendowania (w kawałkach). Do zupy dodajemy roślinną śmietankę lub mleczko kokosowe.
-
Zupę podajemy z ugotowaną zieloną soczewicą, z rodzynkami, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Na zdrowie i smacznego!