Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

Składniki

, ,

Danie

Kategorie specjalne

Zupa, która syci, rozgrzewa i odżywia. Jej bazą jest smażony por i pieczona dynia. Podana na bogato – z soczewicą, pestkami i rodzynkami.

Porcje 5
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • 1 duży por
  • 1 mała dynia hokkaido (1-1,1kg)
  • po ½ łyżeczki: soli, wędzonej papryki, słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, curry, mielonek kolendry (lub pieprzu ziołowego)
  • 1l bulionu warzywnego (ja użyłam warzywnych kostek bulionowych)
  • 200g zielonej soczewicy
  • 50-100ml roślinnej śmietanki lub gęstej części mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 5 łyżek pestek dyni
  • garść rodzynek
  • garść natki pietruszki

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 190st C. Dynię myjemy i kroimy w kostkę. Rozsypujemy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, papryką słodką i wędzoną. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy 25 minut (lub nieco dłużej, do 35 minut - do miękkości).

    Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

  • Soczewicę gotujemy około 30-35 minut na niewielkiej mocy palnika.

    Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

  • W międzyczasie pora myjemy (pomiędzy warstwami lubi się zbierać pył/piasek) i siekamy. Czosnek kroimy drobno.

    Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Wsypujemy pora i smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 4-5 minut.

    Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

  • Pora przesypujemy do garnka. Wsypujemy przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, curry, kolendrę. Dolewamy bulion i wstawiamy garnek na palnik, zagotowujemy bulion i gotujemy 2-3 minuty.

    Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

  • Połowę upieczonej dyni blendujemy na puree i dodajemy do zupy, mieszamy. Pozostałą część dyni wsypujemy do zupy bez blendowania (w kawałkach). Do zupy dodajemy roślinną śmietankę lub mleczko kokosowe.

    Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

  • Zupę podajemy z ugotowaną zieloną soczewicą, z rodzynkami, pestkami dyni i posiekaną natką pietruszki. Na zdrowie i smacznego!

    Zupa dyniowo-porowa z zieloną soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close