Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

Prosta jak drut marchewkowa zupa-krem, dosmaczona składnikami, które zapewne masz w domu. Podana z chrupiącymi, słono-słodkimi prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

Bo nawet w środku zimy z sezonowych składników można wycisnąć trochę słońca!

Porcje 3
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 4-5 marchewek (700-750g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600ml bulionu (u mnie albo woda + 1 łyżka warzywnej pasty bulionowej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki masła orzechowego lub tahini
  • po ⅓-½ łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, curry
  • 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
  • 100g pestek (niepełna 1 szklanka) - u mnie 50g słonecznika i 50g dyni
  • ⅓ łyżeczki curry (opcjonalnie, można pominąć albo użyć słodkiej lub wędzonej papryki)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/dakatylowego
  • opcjonalnie do podania: oliwa lub olej z pestek dyni

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w grubsze pióra. Czosnek obieramy. Marchewkę myjemy i kroimy na kawałki (u mnie większe, ale jeśli chcesz, żeby zupa szybciej się ugotowała - pokrój ją drobniej).

    Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

  • W garnku (najlepiej 2l) rozgrzewamy na średniej mocy palnika oliwę lub olej. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty.

    Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

  • Wrzucamy czosnek i marchewkę, smażymy 1-2 minuty, mieszając. Wsypujemy przyprawy, dodajemy pastę bulionową i wodę (lub bulion). Garnek przykrywamy, zupę zagotowujemy lekko, a następnie zmniejszamy moc palnika. Gotujemy około 25 minut - do momentu, kiedy marchewki będą ugotowane.

    Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

  • W międzyczasie na suchą patelnię wsypujemy pestki (u mnie słonecznika i dyni), rozgrzewamy patelnię na średniej mocy palnika i prażymy pestki przez 3 minuty. Wsypujemy przyprawę curry i wlewamy sos sojowy i syrop (u mnie z agawy). Mieszamy pestki, czekamy chwilę aż płyny odparują. Pestki oblepią się zredukowanym sosem sojowym. Pestki przesypujemy do miski (żeby już dłużej nie grzały się na patelni), wyłączamy palnik.

    Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

  • Do garnka dodajemy masło orzechowe (lub tahini) i koncentrat pomidorowy.

    Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

  • Zupę blendujemy na krem - ja użyłam blendera ręcznego.

    Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

  • Marchewkowy krem podajemy posypany prażonymi pestkami. Smacznego i na zdrowie!

    Marchewkowy krem z prażonymi pestkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close