Tortille azjatyckie

Kategorie specjalne

Sycące, zaskakujące, bogate, witaminowe, ostre, słodkie, kwaśne, gładkie, chrupiące, kolorowe. Tak bogate wnętrze skrywają te tortilki.

Mój top topów jeśli chodzi o przekąskę na imprezę. Bo jeśli się nimi z kimś nie podzielicie, to przysięgam że nie ręczę ile zjecie na raz!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 1 opakowanie tortilli (5 sztuk)
  • 1 kostka tofunaturalnego (180g)
  • 1 papryka
  • ½ świeżego mango
  • 1 ogórek gruntowy lub ½ ogórka szklarniowego
  • 3-4 garści szpinaku (ok. 80g)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ostry sos, np. sriracha
  • opcjonalnie: orzeszki ziemne i/lub sezam

Instrukcje

  • Przygotowujemy sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego, sok z ½ cytryny, 1 łyżkę sosu sojowego i mały ząbek czosnku blendujemy na sos. Powinien być dość gęsty, żeby można nim było smarować tortillę, ale jeśli czujesz, że jest za gęsty - dodaj łyżkę wody i ponownie zblenduj.
  • Warzywa myjemy i kroimy - paprykę na podłużne paski, podobnie ogórka i mango. Szpinak myjemy. Tofu kroimy w podłużne słupki.
  • Placki tortilli smarujemy sosem z masła orzechowego. Na wierzch wykładamy szpinak, a następnie paprykę, ogórka, mango i tofu. Polewamy ostrym sosem (u mnie sriracha) i opcjonalnie posypujemy posiekanymi prażonymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem.

    Tortille azjatyckie

  • Tortillę składamy na pół, a następnie dociskając, zwijamy w rulon. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close