Tortille azjatyckie
Sycące, zaskakujące, bogate, witaminowe, ostre, słodkie, kwaśne, gładkie, chrupiące, kolorowe. Tak bogate wnętrze skrywają te tortilki.
Mój top topów jeśli chodzi o przekąskę na imprezę. Bo jeśli się nimi z kimś nie podzielicie, to przysięgam że nie ręczę ile zjecie na raz!
Składniki
- 1 opakowanie tortilli (5 sztuk)
- 1 kostka tofunaturalnego (180g)
- 1 papryka
- ½ świeżego mango
- 1 ogórek gruntowy lub ½ ogórka szklarniowego
- 3-4 garści szpinaku (ok. 80g)
- 2 łyżki masła orzechowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 mały ząbek czosnku
- ostry sos, np. sriracha
- opcjonalnie: orzeszki ziemne i/lub sezam
Instrukcje
-
Przygotowujemy sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego, sok z ½ cytryny, 1 łyżkę sosu sojowego i mały ząbek czosnku blendujemy na sos. Powinien być dość gęsty, żeby można nim było smarować tortillę, ale jeśli czujesz, że jest za gęsty - dodaj łyżkę wody i ponownie zblenduj.
-
Warzywa myjemy i kroimy - paprykę na podłużne paski, podobnie ogórka i mango. Szpinak myjemy. Tofu kroimy w podłużne słupki.
-
Placki tortilli smarujemy sosem z masła orzechowego. Na wierzch wykładamy szpinak, a następnie paprykę, ogórka, mango i tofu. Polewamy ostrym sosem (u mnie sriracha) i opcjonalnie posypujemy posiekanymi prażonymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem.
-
Tortillę składamy na pół, a następnie dociskając, zwijamy w rulon. Smacznego!