udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wegańska tradycyjna zupa brokułowa

Wegańskie zupy nie muszą od razu być zupą krem z mleczkiem kokosowym. Mogą też przypominać zupy, które znamy z polskich stołów, pełne kawałków warzyw, zabielone. Tyle że w wersji wegańskiej śmietaną nie z mleka, a z nerkowców.

Może zechcecie taką zupkę ugotować dla babci i dziadka i poczęstować w ich styczniowe święto?

A po bulion odsyłam do tego przepisu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 brokuł (ok. 500g)
3 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1l bulionu warzywnego (jeśli masz intensywny bulion, daj 750ml bulionu i 250ml wody)
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
⅓-½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
1 łyżeczka majeranku
7-10 listków laurowych
sok z ½ cytryny
1 szklanka nerkowców (ok. 150g)
1 szklanka wody
do podania: ½ pęczka koperku, ½ pęczka szczypiorku, opcjonalnie ostry sos (np. sriracha) lub chili w proszku

Instrukcje

1
Nerkowce wsypujemy do większego słoika lub miski i zalewamy szklanką gorącej wody. W dalszym kroku zrobimy z nich nerkowcową śmietanę.
2
Cebulę kroimy w kostkę, umyte i obrane marchewki w plasterki lub pół-plasterki, umyte i obrane ziemniaki w kostkę. Brokuła kroimy oddzielając różyczki od łodyg: różyczki kroimy na niewielkie kawałki, a od łodygi odkrajamy zewnętrzną twardą skórkę, a następnie kroimy je w plasterki.
3
W większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub oliwy i wrzucamy cebulę. Zmniejszamy ogień (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) i podsmażamy cebulę przez 3 minuty. Dodajemy marchewki, podsmażamy mieszając przez kolejne 3 minuty.
4
Do garnka dodajemy pokrojone ziemniaki. Wlewamy bulion i dodajemy liście laurowe, pieprz, ½ łyżeczki soli, majeranek. Zagotowujemy, gotujemy 10 minut.
5
Do garnka dorzucamy plasterki brokuła, gotujemy 5 minut. Dorzucamy różyczki brokuła i gotujemy kolejne 7 minut.
6
W międzyczasie nerkowce blendujemy z wodą, którymi były zalane, sokiem z cytryny i ½ łyżeczki soli aż do uzyskania gładkiej masy, przypominającej śmietanę.
7
Upewniamy się, że wszystkie warzywa (marchewki, ziemniaki, plasterki brokuła, różyczki brokuła) są wystarczająco miękkie. W razie potrzeby gotujemy kolejne kilka minut.
8
Kiedy warzywa są odpowiednio miękkie, do zupy wlewamy śmietankę z nerkowców i mieszamy do jej zabielenia.
9
Zupę podajemy posypaną świeżą zieleniną (koperkiem, szczypiorkiem), w razie potrzeby dosalamy do smaku, a jeśli lubimy ostrzejszy smak - dodajemy ostry sos lub posypujemy chili w proszku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode