udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Curry z fasolką szparagową i marchewką

Letni przepis dla leniuszków i zabieganych. Polskie akcenty – sierpniową fasolkę szparagową i koperek – połączymy z azjatyckimi – pastą curry i mleczkiem kokosowym. Danie robi się praktycznie samo, pięknie wygląda i pysznie smakuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200-250g soczewicy czerwonej lub ryżu
500g fasolki szparagowej żółtej
2-3 marchewki
1 duża puszka mleczka kokosowego (400ml)
2-3 łyżki pasty curry czerwonej lub żółtej (u mnie czerwona)*
½ łyżeczki kurkumy (polecam dodać dla koloru jeśli używasz czerwonej pasty curry, można pominąć)
2 łyżki oleju
1 pęczek koperku lub ½ pęczka szczypiorku/pietruszki lub garść świeżej kolendry

Instrukcje

1
Soczewicę lub ryż gotujemy według instrukcji.
2
Fasolkę i marchew myjemy. Od fasolki odcinamy końcówki i przekrawamy je na pół. Marchew obieramy i kroimy na cienkie talarki.
3
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone fasolkę i marchewkę. Smażymy przez 10 minut na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali), mieszając co jakiś czas.
4
Dodajemy pastę curry - zacznij od mniejszej ilości, w każdym momencie można dodać więcej pasty. Mieszamy.
5
Dodajemy mleczko kokosowe i ½ szklanki wody, mieszamy. Czekamy aż danie się zagotuje, po czym zmniejszamy gaz i jeśli mamy taką możliwość przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy do uzyskania pożądanej miękkości fasolki i marchewki - u mnie zajęło to 20 minut.
6
Curry serwujemy z ryżem lub soczewicą, posypane koperkiem, a jeśli zestawienie koperku i curry wyda nam się zbyt odważne - ze szczypiorkiem, pietruszką lub świeżą kolendrą.

Uwagi

* Pasta curry - przyprawa o dużo bogatszym składzie i aromacie niż curry w proszku. Po zmieszaniu z mleczkiem kokosowym i podgrzaniu tworzy najprostszy sos curry, z którego z z dodatkiem warzyw, tofu, ryżu można zrobić szybkie danie. Opakowanie, które starczy na kilkanaście razy kupisz za 10-15zł w hipermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami azjatyckimi, a nawet w popularnych dyskontach na tzw. tygodniach azjatyckich. Polecam wybierać pasty curry wegańskie, bez dodatku pasty z krewetek. Pastę curry po otwarciu można trzymać w lodówce przez kilka miesięcy.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode