Kalafior tandoori marynowany w jogurcie

Kategorie specjalne

Przepis z kategorii może nie najbardziej podstawowych (z racji czasu przygotowania i listy potrzebnych składników), ale z pewnością niebanalnych. Dla smakoszy!

Porcje 3
Czas przygotowania 120 min

Składniki

  • 1 kalafior (ok. 1kg)
  • 150-200g wegańskiego jogurtu kokosowego lub śmietany kokosowej (⅓ odłóż do dipu)
  • 3 ząbki czosnku (1 ząbek odłóż do dipu)
  • kawałek imbiru wielkości palca
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, mielonej kolendry
  • po ½ łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki curry lub garam masala, ½ łyżeczki kurkumy
  • po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki w proszku lub chili, ⅓ łyżeczki soli
  • sok z ¾ cytryny (w tym 1 łyżka soku do dipu)
  • Dip jogurtowy z tahini: 2 łyżki tahini, ¼ łyżeczki soli, oraz odłożone z powyższej listy: 50-65g śmietany/jogurtu kokosowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny
  • do podania: listki kolendry, 1 łyżeczka czarnuszki

Instrukcje

  • Mieszamy składniki marynaty do kalafiora, czyli 100-150g śmietany lub jogurtu kokosowego, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, starte na drobnych oczkach tarki (obrane wcześniej ze skórki) imbir i czosnek oraz wszystkie sypkie przyprawy: słodka papryka, kolendra mielona, kumin, curry/garam masala, kurkuma, ostra papryka/chili, sól.
  • Umytego kalafiora tniemy lub rwiemy na małe różyczki. Przekładamy go do dużej miski i pokrywamy marynatą, marynatę wsmarowujemy w kalafiora rękoma. Kalafiora w marynacie odstawiamy do lodówki na 1h lub dłużej, do 24h.

  • Przygotowujemy dip: mieszamy jogurt, tahini, sok z cytryny, sól. Jeśli dip będzie bardzo gęsty, dodajemy 2-3 łyżki wody i ubijamy porządnie widelcem lub trzepaczką do jajka.
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Zamarynowane różyczki kalafiora rozkładamy na papierze do pieczenia (lub silikonowej podkładce do pieczenia) na blaszce piekarnika. Kalafiora pieczemy około 35 minut, do zarumienienia.

  • Upieczonego kalafiora podajemy z dipem jogurtowym z tahini, dekorujemy listkami kolendry i opcjonalnie posypujemy czarnuszką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close