Kalafior tandoori marynowany w jogurcie
Przepis z kategorii może nie najbardziej podstawowych (z racji czasu przygotowania i listy potrzebnych składników), ale z pewnością niebanalnych. Dla smakoszy!
Składniki
- 1 kalafior (ok. 1kg)
- 150-200g wegańskiego jogurtu kokosowego lub śmietany kokosowej (⅓ odłóż do dipu)
- 3 ząbki czosnku (1 ząbek odłóż do dipu)
- kawałek imbiru wielkości palca
- 2 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, mielonej kolendry
- po ½ łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki curry lub garam masala, ½ łyżeczki kurkumy
- po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki w proszku lub chili, ⅓ łyżeczki soli
- sok z ¾ cytryny (w tym 1 łyżka soku do dipu)
- Dip jogurtowy z tahini: 2 łyżki tahini, ¼ łyżeczki soli, oraz odłożone z powyższej listy: 50-65g śmietany/jogurtu kokosowego, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny
- do podania: listki kolendry, 1 łyżeczka czarnuszki
Instrukcje
-
Mieszamy składniki marynaty do kalafiora, czyli 100-150g śmietany lub jogurtu kokosowego, 2 łyżki oleju, sok z cytryny, starte na drobnych oczkach tarki (obrane wcześniej ze skórki) imbir i czosnek oraz wszystkie sypkie przyprawy: słodka papryka, kolendra mielona, kumin, curry/garam masala, kurkuma, ostra papryka/chili, sól.
-
Umytego kalafiora tniemy lub rwiemy na małe różyczki. Przekładamy go do dużej miski i pokrywamy marynatą, marynatę wsmarowujemy w kalafiora rękoma. Kalafiora w marynacie odstawiamy do lodówki na 1h lub dłużej, do 24h.
-
Przygotowujemy dip: mieszamy jogurt, tahini, sok z cytryny, sól. Jeśli dip będzie bardzo gęsty, dodajemy 2-3 łyżki wody i ubijamy porządnie widelcem lub trzepaczką do jajka.
-
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Zamarynowane różyczki kalafiora rozkładamy na papierze do pieczenia (lub silikonowej podkładce do pieczenia) na blaszce piekarnika. Kalafiora pieczemy około 35 minut, do zarumienienia.
-
Upieczonego kalafiora podajemy z dipem jogurtowym z tahini, dekorujemy listkami kolendry i opcjonalnie posypujemy czarnuszką. Smacznego!