udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Błyskawiczne burgery marchewkowe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 średnie marchewki (200-250g)
¾ szklanki płatków owsianych
1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach lub mielonego (lub pół na pół)
2 ząbki czosnku
½ łyżki mieszanki przypraw curry lub garam masala
½ łyżeczki kolendry w proszku (jeśli jej nie masz - zastąp kuminem albo daj nieco więcej curry/garam masala lub zastąp inną przyprawą)
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
⅓ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
1 łyżka sosu sojowego
⅓ szklanki mąki - pszennej, jaglanej, kukurydzianej lub mieszanki bezglutenowej
1 łyżka oleju do masy + 2 łyżki do smażenia

Instrukcje

1
Zagotowujemy niewielką ilość wody w małym garnku lub czajniku elektrycznym. Płatki owsiane i mielonę siemię lniane wsypujemy do miseczki i zalewamy ¾ szklanki zagotowanej wody.
2
Obrane marchewki ścieramy na średnich oczkach tarki, a czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na małych oczkach tarki.
3
Startą marchew, czosnek, masę z płatków owsianych i siemienia lnianego oraz wszystkie przyprawy (curry/garam masala, kolendra, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, sos sojowy) umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką lub ręką.
4
Do masy dosypujemy 1/3 szklanki mąki i wlewamy 1 łyżkę oleju, mieszamy - najlepiej porządnie ręką. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki i ponownie mieszamy, ubijamy masę. A jeśli jest twarda - dodajemy po trochu wody, zaczynając od 1-2 łyżek, mieszamy i sprawdzamy konsystencję.
5
Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) i wlewamy olej. Rękami zwilżonymi w chłodnej wodzie z kranu odrywamy trochę masy i formujemy okrągłego, spłaszczonego burgera, wrzucamy na olej. Ręce zwilżamy przed lepieniem każdego kolejnego burgera - ułatwi to ich formowanie. Burgery smażymy po 3-4 minuty z każdej strony.
6
Podajemy w bułce ze świeżymi dodatkami (sałata, rukola, szpinak, pomidor, cebula), z pastami (hummus lub inne pasty do pieczywa) i sosami (musztarda, majonez, sriracha, sos barbeque) lub z pieczonymi ziemniaczkami czy frytkami. Na zdjęciu z hummurem, szpinakiem, kiełkami, czerwoną cebulą i wegańskim majonezem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode