udostępnij
cookmode
image_6483441(44)

Czekoladowy chlebek bananowy

Cóż tu się długo rozwodzić – pyszna sprawa taki czekoladowy chlebek bananowy. Kto zna, ten wie ;).

image_6483441(44)

Składniki

4 przejrzałe banany z brązowawą skórką + ew. 1 banan na wierzch
1 ½ szklanki mąki pszennej/orkiszowej (może być pełnoziarnista)
¼ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki wody
½ szklanki kakao w proszku
½ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ tabliczki gorzkiej czekolady (50g)
½ szklanki lub garść posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub pekan (można pominąć)
3 łyżki masła orzechowego

Instrukcje

1
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do nich roztopiony w mikrofali lub w rondelku olej kokosowy, cukier i wodę, mieszamy łyżką.
2
Mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki czekoladę (lub dropsy/pastylki z gorzkiej czekolady) i posiekane na mniejsze kawałki orzechy.
3
Foremkę (u mnie o wymiarach 22x12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę. Wierzch chlebka polewamy masłem orzechowym, jeśli jest twarde (a nie płynne), możemy je rozprowadzić delikatnie widelcem po całym wierzchu. Opcjonalnie na wierzch kładziemy dwie połówki przekrojonego wzdłuż banana.
4
Pieczemy 50 minut w 180°C. Przed krojeniem na kawałki chlebek należy zupełnie wystudzić. Polecam przechowywać w lodówce.
image_6483441(45)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode