Wegańskie świąteczne ciasto z bakaliami

Składniki

Danie

Kategorie specjalne

To ciasto na wskroś świąteczne. Pachnące cynamonem, z suszonymi owocami wymoczonymi w soku pomarańczowym (albo rumie!), z chrupiącymi orzechami. Od listy składników nie zaboli Was głowa, bo wegańskie wypieki to nic trudnego ;)!

Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • 1 średnie jabłko
  • 1 banan
  • sok z ½ pomarańczy albo ½ szklanki soku pomarańczowego lub rumu
  • 1 szklanka mąki - u mnie pszenna pełnoziarnista, może być zwykła pszenna, orkiszowa albo mieszanka mąk bezglutenowych
  • ½ szklanki suszonych owoców (u mnie suszona żurawina, rodzynki i śliwki)
  • ½-¾ szklanki orzechów (u mnie włoskie, nerkowce i płatki migdałów)
  • ¼ szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • ¼ szklanki cukru (u mnie cukier puder)
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ łyżeczki suszonego imbiru

Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180° C.
  • Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałeczki (śliwki na kilka cząstek, rodzynki żurawinę na połówki). Z połówki pomarańczy wyciskamy sok. Suszone owoce przesypujemy do małego garnka i zalewamy sokiem z pomarańczy (albo kupnym sokiem pomarańczowym albo rumem). Włączamy palnik na niewielkiej mocy i gotujemy owoce w soku/rumie do momentu odparowania płynu (kilka minut).
  • Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
  • Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Łączymy ze sobą rozgniecionego banana, starte jabłko, olej i cukier puder.
  • Do mokrych składników dodajemy mąkę, przyprawy (imbir, cynamon, kardamon lub przyprawę do piernika), kakao i sodę oczyszczoną, mieszamy. Garść orzechów i suszonych owoców odkładamy do posypania ciasta, resztę wrzucamy do ciasta i całość mieszamy.
  • Masę wykładamy do blaszki (u mnie 10cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy odłożonymi bakaliami. Pieczemy w 180 st C przez 40 minut, a następnie schładzamy i dopiero po schłodzeniu kroimy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close