udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tofucznica z botwinką

Sezonowa wersja tofucznicy – ze świeżą, purpurowo-zieloną botwinką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
½ pęczka botwinki (całość botwinki, czyli: małe buraczki, łodyżki i liście)
½ cebuli
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
⅓ łyżeczki kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
opcjonalnie: 1-2 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

1
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Botwinkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą (w liściach i łodygach lubi zbierać się piasek). Jeśli botwinka ma buraczki - obieramy je. Jeśli buraczki są małe - po obraniu kroimy je w cienkie talarki, a jeśli są większe - po obraniu ścieramy je na tarce o większych oczkach. Łodygi i liście botwinki kroimy na małe kawałki. Liście pokroić na tyle drobno, żeby były wygodne do jedzenia.
2
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy cebulę, podsmażamy 1-2 minuty, a następnie dorzucamy pokrojoną botwinkę i smażymy 3-4 minuty.
3
W międzyczasie tofu kruszymy dłońmi na drobno w dłoniach. Alternatywnie zamiast miażdżenia rękami, można je rozgnieść tłuczkiem albo widelcem. Dorzucamy tofu na patelnię i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszając podsmażamy przez 3 minuty.
4
Jeśli używamy płatków drożdżowych - dodajemy je teraz i mieszamy z tofu. Na patelnię dodajemy 2-4 łyżki wody i mieszamy do połączenia się jej z tofu. W razie potrzeby konsystencję tofucznicy regulujemy za pomocą wody. Im dłużej będzie na patelni, tym bardziej będzie sucha.
5
W odróżnieniu od jajecznicy, konsystencję tofucznicy możemy zmieniać w trakcie smażenia, a ponadto tofucznicę możemy odgrzewać. Tofucznicę polecam zajadać z dobrym chlebem. Smacznego!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode