udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolorowa tofucznica

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
ok. ¼ pora (ok. 100-120g)
1 niewielka czerwona cebula (ok. 100-120g)
1 pomidor (ok. 100-120g)
2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
⅓ łyżeczki kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)

Instrukcje

1
Umyte warzywa kroimy: cebulę w piórka, pora w plasterki, pomidora w kosteczkę.
2
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy pora i cebulę, podsmażamy 2 minuty.
3
W międzyczasie tofu kruszymy dłońmi na drobno w dłoniach. Alternatywnie zamiast miażdżenia rękami, można je rozgnieść tłuczkiem albo widelcem. Na patelnię dodajemy pokruszone tofu, pokrojonego pomidora i wszystkie przyprawy, mieszając smażymy przez 3 minuty.
4
Dodajemy płatki drożdżowe - jeśli ich nie masz, tym razem pomiń i kup na następny raz. Na patelnię dodajemy 2 łyżki wody, mieszamy całość i po 1 minucie ściągamy patelnię z palnika.
5
Taką pełną warzyw tofucznicę możemy zjeść z chlebem (posmarowanym roślinnym masłem, oliwą albo hummusem) na śniadanie czy kolację. Na lunch/obiad można ją podać z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką/kiszoną kapustą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode