udostępnij
cookmode
E8B20468-2995-4259-893E-4FF38349E111

Słodki twarożek z tofu

W tym twarożku znalazłam kompana dla dżemów poupychanych na tyłach kuchennej szafki z zapasami. Miał być wegańskim odpowiednikiem twarogu/serka do smarowania. Wyszło chyba nawet lepiej, bo dzięki dodatkowi wanilii smakuje jak serek homogenizowany, tyle że z dobrym składem. 😉

E8B20468-2995-4259-893E-4FF38349E111

Składniki

1 kostka tofu 180-200g
3 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓-½ cytryny)
2 łyżki cukru pudru lub cukru z wanilią (ew. może być cukier wanilinowy do wypieków) lub 3 łyżki syropu klonowego/z agawy
szczypta sproszkowanej wanilii albo ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można pominąć, jeśli używasz cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżka wody albo mleka roślinnego (jeśli używasz syropu klonowego/z agawy - nie dodawaj już wody)

Instrukcje

1
Wszystkie składniki poza wodą umieszczamy w naczyniu do blendowania i blendujemy. Wody/mleka roślinnego dodajemy, jeśli wymaga tego konsystencja.
2
Słodki twarożek z tofu przechowujemy w lodówce do 5 dni. Jeśli wytrąci się z niego nieco wody - odlewamy ją, nie wpływa to na smak serka. Podajemy z pieczywem i koniecznie z dżemem (u mnie na zdjęciu domowy dżem z czerwonej porzeczki). Czy Wam też przypomina w smaku serek homogenizowany? :)
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode