udostępnij
cookmode
image_6483441(32)

Ziołowy twarożek z tofu

Są takie okresy, kiedy czas jest na wagę złota – należy do nich pełen spotkań i sprawunków grudzień. W takich chwilach przydają się przepisy błyskawiczne. W 5 minut możemy stworzyć wielofunkcyjny ziołowy twarożek z tofu. Można nim posmarować kromkę chleba, zjeść z warzywami (rzodkiewką, papryką czy marchewką) albo polany oliwą zajadać łyżką.

image_6483441(32)

Składniki

1 kostka tofu 180-200g
kilkanaście listków świeżej bazylii
⅓ natki pietruszki lub ½ pęczka szczypiorku
½ łyżeczki oregano albo ziół prowansalskich
½ łyżeczki pieprzu ziołowego albo ⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
⅓ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
sok z ½ cytryny
opcjonalnie: inne świeże lub suszone zioła np. kolendra, czubryca

Instrukcje

1
Tofu kruszymy dłońmi, po czym blenderem ręcznym blendujemy z resztą składników. Używamy jako smarowidło do pieczywa, albo wyjadamy łyżką. Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Kategorie:
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode