udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prażone pestki dyni

Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe i intensywnie pachnące przyprawami. Super sprawdzają się jako przekąska na domówkę czy piknik, są dużo zdrowsze niż kupne przekąski lub słodycze, a zrobisz je w zaledwie 10 minut. Uwaga, to silnie uzależniająca (a przy okazji kaloryczna) przekąska, koniecznie podziel się z innymi! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2 szklanki pestek dyni (około 300g)
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
½ łyżeczki curry w proszku
¼-½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

Instrukcje

1
Pestki wsypujemy na rozgrzaną patelnię, prażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, mieszając co jakiś czas.
2
Wsypujemy wszystkie sypkie przyprawy. Prażymy i mieszamy przez 3 minuty.
3
Oliwę, syrop klonowy lub z agawy oraz sos sojowy mieszamy w miseczce. Mieszanką polewamy pestki dyni i mieszamy. Prażymy i mieszamy przez kolejne 3 minuty.
4
Pestki podajemy jako przekąskę lub używamy jako posypki do sałatek i kanapek. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe (do pół godziny po uprażeniu). Jeśli zamierzasz je dłużej przechowywać - po ostygnięciu zamknij je w plastikowym pojemniku ze szczelną pokrywką.
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode