Tofucznica z ogórkiem
Smażyliście kiedyś ogórka?
Pamiętam, kiedy kilka lat temu podczas podróży przez Kazachstan znajomy szef kuchni robił jajecznicę. Wrzucał tam jak leciało, końcówki warzyw i resztki z lodówki – paprykę, pora, i właśnie ogórka. Nie powiem, lekko mnie to zdziwiło. To była pyszna jajecznica! Dziś nie jadam jajecznicy, ale wykorzystałam pomysł dodania ogórka (na którego mamy szczyt sezonu) do tofucznicy.
Wskazówki:
Wodnisty ogórek świetnie „nawilża” tofucznicę. Zamiast ogórka możesz też użyć cukinii. Pokrójcie ją wówczas na cieniutkie półtalarki i postępujcie jak w poniższym przepisie.
Inne wersje tofucznicy:
- klasyczna tofucznica z porem
- wiosenna tofucznica z botwinką
- letnia tofucznica z pomidorem
- jesienna tofucznica z kurkami
Inne świetne pomysły na wykorzystanie tofu w śniadaniu to:
- umamiczna pasta z wędzonego tofu
- ziołowy twarożek z tofu
- słodki twarożek
- wegański serek wiejski
Składniki
- 1 niewielki ogórek szklarniowy (ok. 200g)
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- ⅓ łyżeczki kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
- ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
Instrukcje
-
Umytego ogórka (nieobranego) kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy ogórka, smażymy 2 minuty.
-
Tofu kruszymy dłońmi (albo rozgniatamy widelcem), nie bardzo drobno, niech zostaną wyczuwalne kawałki tofu. Na patelnię dodajemy pokruszone tofu, wszystkie przyprawy, mieszając smażymy przez 2 minuty. Dodajemy płatki drożdżowe i dolewamy 1 łyżkę wody, mieszamy. Ściągamy z palnika.