Tofucznica z ogórkiem

Składniki

,

Danie

Kategorie specjalne

Smażyliście kiedyś ogórka?

Pamiętam, kiedy kilka lat temu podczas podróży przez Kazachstan znajomy szef kuchni robił jajecznicę. Wrzucał tam jak leciało, końcówki warzyw i resztki z lodówki – paprykę, pora, i właśnie ogórka. Nie powiem, lekko mnie to zdziwiło. To była pyszna jajecznica! Dziś nie jadam jajecznicy, ale wykorzystałam pomysł dodania ogórka (na którego mamy szczyt sezonu) do tofucznicy.

Wskazówki:

Wodnisty ogórek świetnie „nawilża” tofucznicę. Zamiast ogórka możesz też użyć cukinii. Pokrójcie ją wówczas na cieniutkie półtalarki i postępujcie jak w poniższym przepisie.

Inne wersje tofucznicy:

Inne świetne pomysły na wykorzystanie tofu w śniadaniu to:

Porcje 2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 niewielki ogórek szklarniowy (ok. 200g)
  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ⅓ łyżeczki kurkumy (można zastąpić przyprawą curry)
  • ⅓ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)

Instrukcje

  • Umytego ogórka (nieobranego) kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Wrzucamy ogórka, smażymy 2 minuty.
  • Tofu kruszymy dłońmi (albo rozgniatamy widelcem), nie bardzo drobno, niech zostaną wyczuwalne kawałki tofu. Na patelnię dodajemy pokruszone tofu, wszystkie przyprawy, mieszając smażymy przez 2 minuty. Dodajemy płatki drożdżowe i dolewamy 1 łyżkę wody, mieszamy. Ściągamy z palnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close