Marynowana biała rzodkiew

Składniki

Kategorie specjalne

Marynowane plastry białej rzodkwi japońskiej (daikon) to pyszny dodatek na kanapkę albo do buddha bowl. Dzięki dodatkowi kurkumy rzodkiew zdobywa piękną, fluorescencyjną żółtą barwę. Jest chrupiąca, wytrawna, ale też lekko słodka. W słoiku w lodówce, o ile plastry są zanurzone w płynie, mogą spokojnie stać miesiąc lub dwa.

A jeśli szukasz innych pomysłów na chrupiące marynowane warzywa, sprawdź marynowane (różowe) rzodkiewki, marchew w soku pomarańczy, lub ogórki po azjatycku.

Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 korzeń wielkiej białej rzodkwi (400-600g)
  • 1 szklanka wody
  • ⅔ szklanki octu jabłkowego/winnego/ryżowego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 3-4cm korzeń imbiru
  • 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu lub cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcje

  • Przygotowujemy dwa czyste, średniej wielkości słoiki.
  • Rzodkiew myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie wkładamy do słoików. Słoiki można upchać plastrami rzodkwi bardzo ciasno.
  • Wodę zagotowujemy. Trzymając garnek z wodą wciąż na gazie, dodajemy kurkumę, obrany i pokrojony w plasterki imbir, syrop z agawy/klonowy/miód, sól oraz ocet, mieszamy.
  • Wodą z octem i przyprawami zalewamy rzodkiew w słoikach tak, aby marynata przykrywała rzodkiew.
  • Słoiki zakręcamy i zostawiamy do ostygnięcia. Rzodkiew jest gotowa do jedzenia na następny dzień. Słoiki przechowujemy w lodówce do kilku tygodni. Polecam wykończyć nią kanapkę - na zdjęciu poniżej moja kanapka z pesto z buraka, sałatą, marynowaną białą rzodkwią i marynowaną czerwoną cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close