Spaghetti z pesto z botwinki w 15min

Kategorie specjalne

,

Wiem, że nie każdy marzy o gotowaniu przy 30°C :). Dlatego przepis ten dedykuję wszystkim tym, którym w upały ciężko. Robi się go w 15 minut: gotujemy makaron, a w międzyczasie blendujemy składniki na świeżutkie, zdrowiutkie pesto z liści botwinki, mieszamy i gotowe. Na zimno, dla ochłody także pyszne. Energii i wytrwałości w te ciężkie czasy, kochani! 😉

Porcje 2-3
Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 250g makaronu spaghetti (u mnie spaghetti z ciecierzycy z Biedry, może to być dowolny makaron, również typu azjatyckiego np. soba, ramen czy ryżowy)
  • 1 pęczek botwinki
  • ½ szklanki pestek słonecznika lub orzechów włoskich/nerkowców/płatków migdałowych (ok. 70-80g)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ¼ cytryny (2 łyżki)
  • 6 łyżek oliwy
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • do podania (opcjonalnie): 1 łyżka płatków drożdżowych, dodatkowa łyżka pestek lub orzechów, listki świeżej bazylii

Instrukcje

  • Zagotowujemy wodę i makaron gotujemy według instrukcji (ja moje spaghetti z ciecierzycy gotowałam 6 minut).
  • W międzyczasie botwinkę dokładnie myjemy (lubi zbierać się na niej piasek). Jeśli ma niewielkie buraczki - obieramy je, odkrajamy ogonki, buraczki kroimy na cienkie plasterki. Łodyżkę i liście botwinki siekamy.

  • Pokrojoną botwinkę i buraczki umieszczamy w misce lub naczyniu do blendowania razem z pestkami/orzechami, oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blendujemy pulsacyjnie i niezbyt długo - buraczki, liście i łodygi botwinki powinny być zmielone, ale warto, aby pesto nie miało idealnie gładkiej konsystencji i żeby pozostały w nim obecne małe kawałki pestek/orzechów.

  • Ugotowany makaron mieszamy z pesto. Przed podaniem możemy udekorować listkami bazylii i posypać płatkami drożdżowymi/pestkami/orzechami. Obiad w 15 minut gotowy - smacznego! :) PS. Danie podane z innym makaronem, a dokładniej spaghetti z czarnej fasoli wygląda tak (dla tych, co lubią mrok!):

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close