Awaryjna pasta z fasoli

Na ratunek. Kiedy lodówka pusta. Kiedy wraca się do domu (po urlopie, po weekendzie czy po pracy) i nie ma co jeść. Kiedy brakuje inwencji. Kiedy zimno i nie chce się wychodzić po zakupy.

Najprostsza, 5 minutowa, sycąca i bogata w smaku pasta do chleba. Ze składników, które mogą długo stać w kuchennej szafce.

Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • suszone pomidorki z ½ standardowego słoika (ok. 8 połówek) oraz 2-3 łyżki oleju z zalewy
  • 2-3 łyżki przefiltrowanej/przegotowanej wody
  • opcjonalnie po ½ łyżeczki: pieprzu ziołowego, słodkiej papryki, pieprzu (pasta jest smaczna nawet bez nich)
  • szczypta soli (ja nie daję)

Instrukcje

  • Fasolę odsączamy z zalewy i opłukujemy na sitku pod wodą.
  • Fasolę, suszone pomidorki, 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorków, 2-3 łyżki wody i ewentualnie przyprawy umieszczamy w misce i blendujemy. Pasty nie trzeba blendować na gładką masę, mogą w niej pozostać wyczuwalne kawałki fasoli i pomidorków.

  • Pastę przechowujemy w lodówce do 5-6 dni. Świetnie smakuje z żytnim chlebem. Można w niej maczać warzywa (np. słupki marchewki) albo wkroić do niej warzywa (rzodkiewkę, pomidorki, szczypiorek, ogórka) i jeść jako samodzielne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close